Slik strømmer dere begravelser i koronatider

Foto: Leif Harboe/flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Publisert: 18/03/2020
Så lenge alle som vises på overføringen samtykker, er det fritt fram å strømme begravelser på nett.

De fleste steder er det nå innført begrensninger på antall deltakere i begravelser. Reiserestriksjoner og/eller karantene kan føre til at mange som ville ha møtt fram uansett ikke kan delta.

Flere har henvendt seg til KA med spørsmål om hva som må gjøres dersom man ønsker å strømme begravelser, for eksempel på Facebook. Svaret er at de som skal vises på strømmen (videobildene) må gi sitt samtykke til dette. Dette handler om behandling av personopplysninger og gjelder uavhengig av hvilken plattform som benyttes og hvor mange strømmen er tilgjengelig for (for eksempel om det sendes åpent eller i en lukket Facebook-gruppe).

Normalt vil betaling for digital formidling av musikk være et tema, men opphavsrettsorganisasjonen Tono opererer nå med en unntaksregel for koronakrisen.

«Begravelsesseremonier hvor familie og venner samles for å markere en siste avskjed med sin kjære er dypt personlig og privat. Tono krever ikke vederlag for bruk av musikk i bisettelser og Tono ønsker ikke å begrense pårørendes mulighet til å gjøre begravelsen tilgjengelig for familie og venner gjennom strømming», skriver konsulent i Tono, Stig Sætre, i en e-post til KA. «Tono ønsker å understreke at gjennom gjensidighetsavtaler med Tono-selskaper i andre land, så kan i praksis hele verdensrepertoaret benyttes vederlagsfritt i begravelsesseremonier.»

LES OGSÅ: Håndtering av begravelser og bisettelser

SE WEBINAROPPTAK: Gravplassforvaltning i pandemitider

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone