Alle fellesråd kan, på vegne av soknene i kommunen, inngå avtale med Tono basert på KAs rammeavtale for vederlag for fremføring av musikkverk som Tono forvalter. Prisen bestemmes av innbyggertallet i kommunen. Tilslutning til avtalen gir fri bruk innenfor bestemte rammer for all virksomhet i regi av alle menigheter i fellesrådsområdet.
For de aller fleste fellesråd/menigheter vil en direkte rammeavtale med Tono være både økonomisk og administrativ lønnsom. For informasjon om Tono-avtalen, se rundskriv 04/15. Avtaletekst for tilslutning til avtalen finner du til høyre på denne siden.
Det er ikke rapporteringsplikt til Tono for dem som har inngått avtale, med et unntak nevnt i avtalens paragraf 6.
Dersom et fellesråd ikke inngår en slik avtale, må den enkelte menighet innhente tillatelse og betale vederlag ved all fremføring av beskyttede musikkverk etter Tonos satser. I tillegg må repertoaret innrapporteres til Tono.
Ved konserter/arrangementer der det bare fremføres musikk hvor opphavsmannen har vært død i mer enn 70 år, så er man heller ikke forpliktet til å betale vederlag da bruken er «falt i fri».
Det trengs ingen egen avtale med Tono for bruk av musikk i gudstjenester og musikkandakter, det som i åndsverkloven er omtalt som «religiøse seremonier». Dette er godtgjort i en særskilt avtale mellom staten og Tono.