NY EPISODE AV PODKASTEN «INPUT»:

– Utnyttet den rollen som kirken hadde gitt meg

Halvor Nordhaug (t.v.) og Tarjei Gilje (i midten) på besøk hos Trygve W. Jordheim i KAs podkast «Input». Foto: KA
Publisert: 21/03/2024
Halvor Nordhaug elsket den muligheten bisperollen gav ham til å være synlig på kirkens vegne. Dagen-redaktør Tarjei Gilje ønsker seg flere kirkeledere som liker å stikke seg fram. Hør ny episode av «Input» om synlighet, ironi, teaterkritikk – og fotball.

– Jeg prioriterte alltid å svare når journalister ringte og å svare fort, og ikke si at jeg ikke har noen kommentar eller at de måtte snakke med noen andre – hvis jeg tenkte at jeg kunne svare selv på en meningsfull måte.

Det sier tidligere biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, i episode 4 av podkasten «Input». Der forteller han hvordan han opplevde at bisperollen gav ham en helt spesiell mulighet til å være synlig på kirkens vegne.

I podkasten bekrefter redaktør i avisen Dagen, også den med tilhold i Bergen, at det er forskjell på i hvilken grad kirkeledere liker seg i rampelyset.

– Halvor var et unntak mer enn jeg skulle ønske, sier Gilje.

Gikk hardt ut mot teaterstykke

I episoden mimrer de to blant annet tilbake til 2014, da Nordhaug gikk hardt ut mot teaterstykket «I Guds navn», som skulle vises for 16 ung­doms­sko­ler i Horda­land som del av Den kul­tu­rel­le skolesekken. Biskopens utspill førte til at mange skoler takket nei.

– Det var jo en legitim meningsytring fra en biskop, men det ble også oppfattet noe i retning av at her er det den gamle embetsmannen som prøvde å bruke sin makt til å kneble et kulturuttrykk som ikke passet med det du selv gikk god for, sier Gilje.

– Jeg presiserte at mitt anliggende ikke var å stoppe teaterstykket, men å ha en debatt. Jeg hører jo hele tiden at teateret vil skape debatt, men når debatten kommer, så blir de sure, sier Nordhaug.

Lederes «fotballfolkelighet»

I den 20 minutter lange podkasten spør programleder Trygve W. Jordheim også spør om aktiv fronting av fotballinteresse på Facebook er en enkel måte for kristenledere og andre ledere å fremstå mer folkelig på. Fredrikstad- og Arsenal-supporter Halvor Nordhaug er ikke helt avvisende.

– Jeg har ikke andre baktanker enn at jeg synes det er morsomt å skrive om fotball, men jeg kan godt være så ærlig og si at jeg hadde lyst til å formidle til folk at biskoper er ikke opptatt bare av Gud, Jesus og Den hellige ånd, sier han.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone