PREMIERE PÅ NY PODKAST FRA KA:

– Vi må bli bedre til å være uenige

Dag-Eirik Lannem (i midten) og Marit Brand Lågøyr var gjester i den første episoden av «Input – en podkast fra Hovedorganisasjonen KA». Det kommer en ny episode hver tredje uke fremover. Foto: KA
Publisert: 24/01/2024
Dag-Eirik Lannem fra IKO og Kirkelig fellesråd i Oslo og Marit Brandt Lågøyr fra KA er gjester i podkasten «Input». Tema er i første episode er styre- og rådsarbeid på kirkelig og ideell sektor.

Podkasten finner du nå på KAs egen kanal hos Podbean. Etter hvert vil du også finne «Input» der du lytter til podkast, slik som Spotify, Apple Podcast og Google Podcast.

– Jeg tror at vi på kirkelig og ideell sektor gjennomgående er litt for dårlige til å være uenige, og det tror jeg kan føre til både høye skuldre og ofte for dårlige avgjørelser, sier Marit Brandt Lågøyr, viseadministrerende direktør i Hovedorganisasjonen KA.

Hun deltar i den aller første episoden av KAs nye podkast «Input», der temaet denne gangen er styre- og rådsarbeid på kirkelig og ideell sektor. Etter kirkevalget i fjor høst er til sammen om lag 1.500 nye menighetsråd, fellesråd og bispedømmeråd i gang.

– Uenighet driver oss fremover

Er vi litt redde til å være uenige i slike organer? spør programleder Trygve W. Jordheim. Både Lågøyr og den andre gjesten, Dag-Eirik Lannem – leder i Kirkelig fellesråd i Oslo og administrasjonsleder på IKO – tror det dessverre er slik.

– Uenighet er jo noe som kan drive en samtale fremover, sier Lannem i podkasten.

– Hvis alle tenker at vi skal være enige med sakspapirene, da legger vi veldig mye makt hos administrasjonen, i tillegg til at folk kanskje blir sittende med en kompetanse som de ikke får brukt.

Noe å lære av næringslivet

– Det er kjempeviktig å tørre å stå i uenighet, sier Lågøyr, som har styre- og styreledererfaring fra blant annet Mentor Medier, menighetsråd, Blå Kors Norge og fra ideell barnehage. Hun er for tiden styreleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hun tror kirkelig og ideell sektor har noe å lære av næringslivet om ærlige diskusjoner.

– Det kan virke røft, men det er mer rake pucker, og jeg liker det. Jeg tror vi har noe å tjene på ikke å løpe inn i et ekkokammer når vi er uenige, men snakke ærlig og åpent. Der tror jeg vi har litt å gå på.

I samtalen kommer de også inn utfordringene ved å involvere seg for tungt – eller bli forsøkt involvert mer enn man er komfortabel med – i den daglige driften. Hvor mye tid må man regne med å bruke på et verv? Hva er fordelene og ulempene for egen arbeidsgiver? Hvordan bygge et godt kollegium av et råd eller et styre?

– Tar opp utfordringer på vår sektor

Det vil komme en ny episode av «Input» hver tredje uke. Temaene vil være hentet fra eller i berøring med kompetanseområder fra hele KAs portefølje – fra arbeidsrett, ledelse, interessepolitikk, kommunikasjon, byggforvaltning og mye annet.

– Det finnes utrolige mange podkaster der ute, og mange vil kanskje spørre hva som er poenget med enda én, sier kommunikasjonsdirektør Trygve W. Jordheim, som har ansvaret for innholdet i «Input».

– Vårt svar er at vi vil lage en podkast som tar opp utfordringene på vår sektor. Det tror vi at mange vil ha glede og nytte av.

Mer tilgjengelig for publikum

«Input» bygger mye av det KA har gjort på den digitale kursfronten de siste årene, blant annet webinarserien «Lederprat med KA».

– Denne startet egentlig som en veldig god podkastidé, og nå er vi tilbake dit. Vi innså etter hvert at den visuelle verdien i disse samtalene var begrenset og at interaksjonen med seerne ikke var all verden. Da hopper vi over til podkastformatet, slik at innholdet blir mye mer tilgjengelig for publikum, sier Jordheim.

Neste episode av «Input» slippes 14. februar. Gjest generalsekretæren i Søndagsskolen Norge, Gøran Byberg, som forteller om den krevende nedbemanningsprosessen organisasjonen nettopp har vært gjennom.

 

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone