Lover full momskompensasjon for frivilligheten

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møter pressen på Hurdalsjøen. Foto: Arbeiderpartiet/CC BY-ND 2.0
Publisert: 06/10/2021
Ap og Senterpartiet vil gi frivillige organisasjoner all innbetalt moms tilbake. – Veldig gledelig, sier Marit Brandt Lågøyr i KA.

– Løftet om full momskompensasjon til frivilligheten er akkurat den vitamininnsprøytningen vi trenger, sier direktør for sektorpolitikk og styring i KA, Marit Brandt Lågøyr.

Det er NTB som melder fra regjeringsforhandlingene på Hurdalssjøen at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om å gi full momskompensasjon til frivilligheten. Det får konsekvenser for mer enn 20.000 organisasjoner, mange av dem tilhørende kirkelig og ideell sektor.

– Det er veldig gledelig. Frivilligheten i kirkelig og ideell sektor betyr svært mye for mange mennesker over hele landet, enten det gjelder søndagsskole, studieforbund, fellesskap for eldre eller mennesker med nedsatt funksjonsevne, eller Kirkens SOS. Frivillig sektor skaper sterke fellesskap og bygger tillit mellom folk, sier Marit Brandt Lågøyr i KA.

Støre: – Dette vil vi prioritere

Det finnes allerede en momskompensasjonsordning for frivilligheten, men den gir ikke full refusjon. Tall som NTB har hentet fra Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at 22.397 organisasjoner i fjor fikk tilbake nær 81 prosent av summen de søkte om. I 2019 var tallet 81,9 prosent.

Løftet fra den påtroppende regjeringen er at all innbetalt moms skal refunderes.

– Dette vil vi prioritere og komme raskt i gang med, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

På spørsmål om det kan komme «flere gode nyheter for frivilligheten fra forhandlingene», svarer Ap-lederen:

– Ja, det kan komme mer.

Forventninger til ny regjering

Full momskompensasjon har lenge vært en fanesak for paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge.

– Dette betyr at frivillige organisasjoner får bruke midlene fra medlemskontingenter, dugnader, innsamlinger, gaver og tilskudd på aktivitet i stedet for avgift, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen til NTB.

Pandemien har medført sterke begrensninger på folks alminnelige familieliv, på tros- og livssynssektoren og på frivilligheten. KA har tidligere etterlyst at staten nå må bidra aktivt til å remobilisere de mange viktige aktørene i sivilsamfunnet. Sammen med Kirkerådet har KA gått ut med klare forventninger til tros- og livssynspolitikken i ny regjeringsplattform.

– Nå håper vi på flere gode nyheter fra Hurdalssjøen, sier avdelingsdirektør Marit Brandt Lågøyr.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone