STATSBUDSJETTET 2024:

Regjeringen holder ideelle barnehager på pinebenken

Jens A. Bjelland, direktør for politikk, ledelse og innovasjon i Hovedorganisasjonen KA. Foto: KA
Publisert: 06/10/2023
Forslaget til statsbudsjett inneholder ingen bedring i rammevilkårene for KAs medlemsbarnehager.

– Vi forventer regjeringen oppfyller ambisjonen i Hurdalsplattformen om bedre rammevilkår for små private og ideelle barnehager. Det bør føre til et bedre pensjonstilskudd, økt administrasjonstilskudd til ideelle og en innretning på kapitaltilskuddet som gjør at reelle utgifter til bygg dekkes, sier direktør for politikk, ledelse og innovasjon i Hovedorganisasjonen KA, Jens A. Bjelland.

Forslag til finansieringsordning i høst

I forslaget til statsbudsjett for 2024 opprettholder regjeringen tidslinjen for et kommende lovforslag om både nye styringsmekanismer og ny finansieringsordning for private barnehager. Forslaget skal komme i høst.

Mens nedgangen i antall barnehagebarn i Norge de siste fem årene har vært på 3,5 prosent, har antall barn i barnehager eid av menigheter og trossamfunn falt med 12,5 prosent.

KAs medlemmer driver i dag 51 barnehager, som alle har særskilt kristent formål.

Usikkerhet hos menighetsbarnehager

8. februar i år lovet statsråd Tonje Brenna at barnehager eid av sokn i Den norske kirke skulle få unntak fra det nyinnførte kravet om at hver enkelt barnehage må være et selvstendig rettssubjekt. Årsaken var at innføringen av kravet ville medføre at de ansatte måtte bytte pensjonsordning, og flere ville miste retten til å gå av med pensjon ved 62 år. I tillegg vanskeliggjorde lover og regler som gjelder for Den norske kirke, utskillelsen av barnehagene fra soknet.

Unntaket har ennå ikke blitt lagt fram for Stortinget, men varsles i forslaget til statsbudsjett.

– Vi hadde håpet at statsbudsjettet ville inneholde en bekreftelse på at dette unntaket kommer snarlig. Mange av våre medlemsbarnehager opplever usikkerhet knyttet til at dette løftet ennå ikke er oppfylt, sier Bjelland.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone