– Du verden! Dette var en gledelig overraskelse.
Det sier avdelingsleder for kirkegårder og kirkebygg i Arendal kirkelige fellesråd, Petter G. Norberg, når han får beskjed om at godt over 100.000 kroner av fjorårets forsikringspremie er på vei tilbake på konto.
– Disse pengene kommer godt med, fastslår mannen som har ansvar for å ta vare på elleve kirker, ett kapell og 14 gravplasser.
Vil investere i strømsparing
Norberg understreker at alle midler brukes så effektivt som overhodet mulig, men at behovene er store. Arendal kirkelige fellesråd jobber langsiktig med å sikre kirkene bedre, blant annet ved investering i elektriske anlegg og brannvarsling. I tillegg jobber de med å sørge for tette tak og frostsikring.
Avdelingslederen forteller at strømregningene har vært høye i vinter.
– Nå håper jeg å få fellesrådet med på å investere i fjernstyring av varmeanlegget i Barbu kirke. Det vil gjøre det enkelt for kirketjeneren å slå av varmen når det ikke er aktivitet der og på den måten spare strøm og arbeidstid, sier Norberg.
– Ta vare på viktige bygg
– Formålet med KA Kirkeforsikring er ikke først og fremst å tjene penger, men å gjøre kirkeforsikring tilgjengelig til en best mulig pris og å bidra til å ta vare på disse viktige byggene. Derfor er det hyggelig at vi også i år kan dele ut noe av overskuddet til forsikringstakerne, som garantert har gode formål de kan bruke dem på, sier leder for KA Kirkeforsikring, Knut Are Hole.
KA Kirkeforsikring ble opprettet i 2005 og er et samarbeid mellom Knif Trygghet Forsikring og KA, hvor Knif Trygghet forvalter ordningen.
Markedsandelen er på om lag tre firedeler: 268 av 349 kirkelige fellesråd er kunder, og disse eier 1.212 av de cirka 1.630 kirkene som eies av sokn i Den norske kirke.
Fortsetter å dele ut
Gjennom flere år uten store branner er det bygget opp kapital, som er nødvendig å ha i tilfelle katastrofen skulle skje.
– Nå er det ni år siden sist gang en kirke som var forsikret i ordningen ble totalskadet i brann, og det er rom for å dele ut noe av overskuddet til forsikringstakerne. Det gleder oss stort å kunne gjøre dette, sier Svein Rødskog, administrerende direktør i Knif Trygghet.
Planen er å dele ut av et eventuelt overskudd hvert år fremover. Fra 2020-overskuddet går om lag 9,1 millioner, det vil si om lag 29 prosent av premien, tilbake til kundene. Året før var summen 4,4 millioner, tilsvarende 15 prosent av premien.