HMS-arbeidet på arbeidsplassene er over i en ny fase. Der man i fjor lærte noe nytt om smittevern og innførte nye rutiner hele tiden, er det nå koronatrøttheten som er den største utfordringen mange steder. Mye blir fortsatt avlyst eller utsatt, og det er lang tid mellom hver gang kollegaer og ledere kan møtes.
I denne situasjonen er det viktig å ha et helhetlig blikk for ivaretakelse av de ansatte. Seniorrådgiver avdeling for sektorpolitikk og styring i KA, Linn Maria Kierulf, har derfor utarbeidet noen tips til hva dere kan gjøre for å holde motet og håpet oppe de nærmeste månedene:
1. Gjennomfør en enkel arbeidsmiljøundersøkelse
Alt ettersom hvor stor staben er, kan dere gjennomføre en enkel arbeidsmiljøundersøkelse. Nå som arbeidssituasjonen over tid har vært så annerledes, har de ansatte det de trenger for å utføre jobben trygt og godt? Har de psykososiale utfordringer i forbindelse med arbeidet?
Vi har utarbeidet flere spørsmål som kan benyttes til en slik undersøkelse (trykk her for word-dokument med spørsmål). Denne spørsmålsbanken ligger også tilgjengelig på Netigate. Gjennom KA har medlemmene tilgang til Netigate, et godt og enkelt verktøy for gjennomføring av undersøkelser, til en svært gunstig pris.
2. Legg en HMS-strategi for det neste halve året
Samle resultatene fra undersøkelsen og legg en strategi: Hvilke tiltak skal vi gjennomføre fram til sommeren for å bedre helse, miljø og sikkerhet i staben? Hvilke tiltak må gjøres umiddelbart, og hvilke er mer langsiktige? Presenter resultatene for de ansatte og ta de med i samtalen om HMS-strategien.
3. Vær fleksibel der du kan
Det ansatte trenger mest av i denne perioden er støtte og fleksibilitet. Har du ikke etablert en jevnlig kontakt med de ansatte, er det essensielt å få på plass nå. Sørg for at du i løpet av uka har en prat med hver enkelt medarbeider om hvordan de har det, hvordan de løser utfordringene sine og om de trenger bistand til noe. Det er viktig at ansatte opplever at de er myndiggjort til å jobbe på alternative måter i denne tiden. De som er selvgående bør få rom til å være det, og dem det stopper litt opp for bør gis ekstra støtte, så de kan oppleve mestringstro i arbeidet. Dette er ikke tiden for å detaljstyre ansatte som har en indre driv.
4. Invester i omsorg for staben
Med lavere utgifter på noen områder, kan dette være tiden for å investere i staben. Kan de få en levering på døren, en blomst eller en pakke med matvarer? Det er snart påske, hva med å kjøpe et påskeegg til hver? Er det smittevernfaglig og temperaturmessig forsvarlig, kan du arrangere et treff ute rundt en bålpanne, eller gå en tur sammen nå når sola begynner å ta litt tak i snøskavlene.
Når en ny hverdag etablerer seg, vil mange evaluere sin situasjon på nytt: Hvordan skal livet se ut nå? Er dette en jobb jeg har lyst til å fortsette i? Vi tror at de arbeidsgiverne som investerer litt ekstra i å vise omsorg for sine staber nå, kan få betalt i form av mindre gjennomtrekk i tiden som kommer.
5. Legg planer for stabsdager til høsten
Nå som mye tyder på at samfunnet vil normaliseres mer over sommeren, trenger ansatte noe å se fram til. Dette er ikke tiden for å hugge planer i stein, men ikke la det stoppe deg fra å sette datoer og legge planer for hvordan staben skal sveises sammen igjen, oppsummere unntakstilstanden og legge planer for en ny hverdag.
Når sommerferien er over, vil staber i alle typer bransjer være overmodne for sosiale planleggingsdager med fysisk oppmøte. Dersom du har tenkt å ha dem på et overnattingssted, bør du booke noe snart. Og når du har lagt noe planer: Fortell staben om det. Å ha en høst å glede seg til vil hjelpe mange gjennom denne våren.
6. Ta vare på deg selv som leder
Det er ikke bare krevende å være ansatt i disse tider – å være leder kan også være tungt. Det er mange ledere som er slitne av situasjonen vi alle står i. Det er viktig at du som leder tar vare på deg selv, og henter påfyll der du kan. Sørg for at du få de pustepausene du trenger, slik at du kan være en god leder for dine ansatte.
Spørsmål eller innspill? Ta kontakt med Linn Maria Kierulf.