1. juli er det slutt på gratis strømming fra gudstjenester

Trondheim Vokalensemble i Nidarosdomen under Kirkemøtet i 2017. Foto: Kirkerådet/flickr
Publisert: 14/05/2020
KA og Norges Kristne Råd har bedt om et møte med Tono for å forhandle fram en bedre avtale for strømming av rettighetsbelagt musikk.

OPPDATERING 15. desember 2021: Tono har innført fritak for vederlag fram til 1. februar 2022.

Oppdatert 18. mai 2020.

«Tono har i dag besluttet å forlenge ordningen med vederlagsfritak for direktesending av gudstjenester fra menighetenes egne hjemmesider frem til 30. juni. NCBs ordning for opptak av gudstjenester vederlagsfritt (gjelder alle sanger i Norsk salmebok) varer til samme dato», skriver Stig Sætre i Tono i en e-post til KA.

Organisasjonen Tono forvalter opphavsrettigheter på vegne av rettighetshavere i musikkverk og krever inn vederlag på vegne av disse. For bruk i «religiøs seremoni eller seremoni basert på ikke-religiøse livssyn» gir åndsverkloven fritak for betaling, men dette gjelder ikke for overføring eller kringkasting.

Eksplosjon i gudstjenestestrømming

KA og Kirkerådet fikk i fjor høst på plass en ordning der menigheter som overfører gudstjenester på nettet (strømming), betaler 300 kroner per gang til Tono. Da de omfattende smitteverntiltakene ble innført i midten av mars, gikk Tono ut med en melding om at ikke-kommersielle arrangementer kunne strømme gratis inntil videre. Nå avsluttes altså denne ordningen.

Før koronakrisen var gudstjenestestrømming et ganske marginalt fenomen i Norge, men dette er nå radikalt endret.

– Selv om samfunnet nå åpnes forsiktig, blant annet med mulighet til å gjennomføre gudstjenester med inntil 50 deltakere, tror og håper vi at mange menigheter vil fortsette med strømming, sier kommunikasjonsdirektør i KA, Trygve W. Jordheim.

– Alle vil tjene på forenkling

Mandag denne uken sendte Jordheim – på vegne av KA og Norges Kristne Råd – en henvendelse til Tonos forhandlingsdirektør med anmodning om et møte. Spesialrådgiver Dag Nygård i Norges Kristne Råd peker på at mange frimenigheter har begrensede administrative ressurser.

– For mange av disse vil det være av stor betydning dersom vi kan få til en enkel ordning, som senker terskelen for å kunne strømme på en lovlig måte, sier Nygård.

Jordheim mener alle involverte vil tjene på minst mulig byråkrati.

– Det gjelder også Tono, som vil kunne bruke mindre tid på kontroll og sannsynligvis også få inn større summer dersom vi kan bli enige om forenkling, sier han.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone