Aprilsnarr! Dåpsbarna skal fortsatt navngis i gudstjenesten

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum (t.v.) og biskop Helga Haugland Byfuglien utenfor Nidarosdomen, der tre barn i går ble døpt og nevnt ved navn med hele Kirkemøtet og mange andre til stede. Foto: KA
Publisert: 01/04/2019
– Et dåpsbarn er aldri et anonymt nummer i rekken, men et enkeltmenneske som blir Guds barn når vannet øses over hodet. Å nevne barnets navn er viktig for å understreke det unike og personlige som skjer i den enkelte dåpshandling, sier biskop Helga Haugland Byfuglien.

Presten kommer ikke lenger til å spørre «Hva heter barnet?» når noen bæres til dåp i Den norske kirke. Barns personvern må veie tyngst, konkluderer et kirkelig GDPR-utvalg, som anbefaler hasteendring av dåpsliturgien på Kirkemøtets siste dag, ifølge en melding fra KA, Kirkerådet og Bispemøtet tidligere i dag – mandag 1. april 2019.

En sentralkirkelig GDPR-arbeidsgruppe vurderte også å be Kirkemøtet vedta å oppfordre foreldre til ikke å benytte lyseblå eller rosa sløyfebånd som tilbehør til dåpskjolen, ettersom kjønn også er regnet som en personopplysning. Man konkluderte imidlertid med at dette ville bli oppfattet som en uønsket legitimering av begrepene «guttefarge» og «jentefarge», og dette ble derfor skrinlagt.

– Unik og personlig handling

Alt dette var tull (selv om også Datatilsynet kastet seg på spøken). Presten vil fortsatt spørre foreldrene hva barnet heter og etter svaret følge opp med: «Vil dere at [barnets navn] skal døpes til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og oppdras til et liv i den kristne forsakelse og tro?»

Etter dåpen vil barnet kunne bli vist fram for menigheten med ordene «Dette er [barnets navn], Guds barn, døpt inn i vår menighet og Kristi verdensvide kirke.»

– Et dåpsbarn er aldri et anonymt nummer i rekken, men et enkeltmenneske som blir Guds barn og får hans nåde når vannet øses over hodet. Å nevne barnets navn er viktig for å understreke det unike og personlige som skjer i den enkelte dåpshandling, sier preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.

– I dåpen blir vi satt inn på livsveien med Jesus Kristus og får et hjem i Guds kirke på jorden. Vi kalles til å tro på han og tjene han. Gud venter alltid på oss med åpen favn. Dåpens lys forblir når livet slukner.

Valgfritt antrekk i kirken

Det er heller ikke aktuelt å legge føringer for hvordan dåpsbarnet eller andre involverte er kledd.

– Både barn og voksne er velkommen i kirken i de klærne de føler seg best, finest og mest feststemt i. Kirken består av 3,7 millioner forskjellige mennesker, og slik skal det være, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Dåpskjole er for øvrig ikke obligatorisk og har heller aldri vært det. Tradisjoner er bra, men det finnes mange andre løsninger som er like gode. Velg det antrekket som oppleves riktig for dere, oppfordrer kirkerådslederen.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone