Ved brann i en kirke bør man forsøke å redde så mye som mulig av kunst og inventar ved å bære det ut. Å ha en plan for denne innsatsen er svært viktig, og KA anbefaler sterkt at kirkene utarbeider en verdibergingsplan.
Samtidig er det ofte gjenstander i kirkene som ikke lar seg demontere, eller som er for store og tunge til å kunne bæres ut. Da kan brannbeskyttende tekstiler være en god løsning. Disse tekstilene vil også kunne beskytte verdifulle gjenstander mot vann fra brannslukking eller sprinkleranlegg.
KA har deltatt i et forskningsprosjekt sammen med NIKU v/ Nina Kjølsen Jernæs og RISE Fire Research v/ Ragni Fjellgaard Mikalsen for å finne frem til de beste metodene for bruk av brannbeskyttende tekstiler. Prosjektet har pågått i tre etapper. De siste testene (del 3) har resultater som kan være nyttig å vite om når man tenkte på å bestille inn produkter. Resultatene kan du lese om i rapportene fra del 2 og 3 i referanselista nederst.
Resultatene inngår også i en mal for verdibergingsplan for kirker, som ligger på Riksantikvarens nettsider. Her er en oppsummering av rådene som blir gitt i malen:
- Det anbefales å kjøpe inn tekstiler som beskytter mot både varme, sot og vann. Tester viser at tekstiler med aluminiumsoverflate kan beskytte godt mot varmepåkjenning.
- Det finnes tekstiler i ulike tykkelser og med ulik vekt. Det er viktig å vurdere hvilket bruksområde tekstilet skal ha, og hvem som skal håndtere det. Skal det pakkes rundt en frittstående gjenstand, kan det være en fordel at det er mykt og formbart. Må det kastes over en høy gjenstand som f.eks. en altertavle, bør det ha en viss tyngde.
- Det er viktig at tekstilet dekker hele gjenstanden for å hindre at sot og fukt fra slokkingen siver inn under tekstilet. Tekstilet bør kunne snurpes inn under gjenstanden for å hindre at det kommer sot og røyk under tekstilet. Det finnes også tau som tåler høy varme som kan brukes.
- Velg store tekstiler, gjerne med kvadratisk form. Kjøp tekstiler som kan dekke de større gjenstandene som skal sikres, så kan tekstilet også brukes til mindre gjenstander ved behov. Noen forhandlere leverer kun standard formater, mens andre kan sy tekstiler på mål.
- Samarbeid med det lokale brannvesenet er viktig. Inviter gjerne innsatspersonell på en befaring for å snakke om hva slags tekstilformater som er mest egnet til ulike formål, hvordan de vil bli håndtert i praksis og hvor de bør oppbevares.
Det kan være vanskelig å velge ut hvilke gjenstander som skal prioriteres ved en brann. Her er lenke til et verktøy for prioritering av kirkekunst.
Vil du vite mer om brannbeskyttende tekstiler? Her kan du lese rapportene fra forskingsprosjektet:
Del 1: Brannbeskyttende tekstiler for å minimere skader på kulturhistoriske gjenstander. Forprosjekt.
Del 2: Rapport om storskala demo: Brannbeskyttende tekstiler. Testing for bruk på kulturhistorisk materiale.
Del 3: Rapport om laboratorietesting av brannbeskyttende tekstiler
Vitenskapelig artikkel basert på forskingsprosjektet om brannbeskyttende tekstiler, skrevet av Nina K. Jernæs og Ragni F. Mikalsen: In the Heat of the Moment: Testing Fire-Protective Covers for Mitigating Damage to Large Historic Inventories