– Kirken må plukke de lavthengende klimafruktene

– Framtiden er et klima som ikke fortsetter å endres og et samfunn som er tilpasset det nye klimaet, sa Bjørn Hallvard Samset til tilhørerne på KAs klimakonferanse. KA/Helge Mathisen
Publisert: 23/03/2022
Den grønne hovedavtalen på kirkelig sektor er på plass. KAs første klimakonferanse fokuserte på hvordan målene skal nås.

Etter at Vålerenga barnegospel hadde sørget for en passende åpning på konferansen i kulturkirken Jakob tok klimaforsker og medlem av FNs klimapanel, Bjørn Hallvard Samset, for seg temaet «Hvor står vi, hva må gjøres og hva kan kirken bidra med?».

Vil fortsatt se endringer

Samset hadde en gjennomgang av hvilke klimaendringer vi ser og årsakene til dem.

– Framtiden er et klima som ikke fortsetter å endres og et samfunn som er tilpasset det nye klimaet. Vi må sørge for at løsningene vi tar i bruk i dag ikke skaper nye endringer inn i framtiden, forklarte Cicero-forskeren.

– Selv om vi foretar kutt nå, må vi være klar over at vi fortsatt vil se klimaendringer de neste 20 årene. Men heldigvis finnes det fortsatt mye vi kan gjøre for å stabilisere klimaet, fortsatte han.

– Det er flere lavthengende frukter her. Kirken kan begynne med å plukke ned disse, sa Samset.

Leder for miljøorganisasjonen Zero, Sigrun Aasland, gikk enda mer konkret inn på hva kirkelig sektor kan gjøre for å oppfylle sin del av klimaregnskapet.

– I hovedsak handler det om kjøp av tjenester, hva vi gjør med byggene våre, transport og reiser samt generell energibruk, sa hun.

– Kirken må plukke de lavthengende klimafrukteneKlimakonferansen ble holdt i kulturkirken Jakob i Oslo.KA/Helge Mathisen

Konkret og positivt

I den påfølgende panelsamtalen med parter fra arbeidslivet tok man for seg løsninger og utfordringer for kirkelig sektor. Kjetil Bjørklund, fagleder klima i KS, var en av deltakerne:

– Vi skal bli et lavutslippssamfunn. Det krever noe av alle, og kirken blir en viktig aktør, ikke minst på holdninger, påpekte han.

LES MER: Enige om ny og grønnere hovedavtale på KA-sektoren

– Vi har lagt listen høyt, men det skal ikke bare være store ord. Vi må konkretisere sammen med partene og forankre dette lokalt. Det skal ikke bare være noe som dyttes nedover fra sentralt hold, sa forhandlingssjef i KA, Anne Cecilie Andresen, om den nye grønne hovedavtalen.

– Det må skapes en positivet, slik at dette ikke bare blir krav, men også muligheter, fulgte Thore Wiig, leder i Fagforbundet Teologene, opp.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone