Levende lys + håndsprit = farlig

Foto: KA
Publisert: 03/09/2020
– I vår iver etter å påse at alle spriter hendene sine, glemte vi brannfaren, sier kirkeverge som opplevde at en kvinne fikk brannsår under lystenning.

Levende lys brukes i mange kirkelige aktiviteter, og slik har det vært lenge. Med samvittighetsfulle ansatte, frivillige og deltakere rundt i menighetene har også håndsprit fått en sentral plass i det som skjer. Da er det viktig å huske på at disse to sammen utgjør en skummel kombinasjon.

Denne uken fikk en kvinne brannsår i hånden i forbindelse med lystenning på en konfirmantsamling. Hun hadde fulgt instruksen og spritet hendene sine like i forkant. Spritflasken var plassert på samme bord som lysene, opplyser kirkevergen, som ønsker å være anonym av hensyn til den aktuelle kvinnen.

– I vår iver etter å påse at alle spriter hendene sine, glemte vi brannfaren. Jeg vil tro at det er mange menigheter som ikke har tenkt nok gjennom denne utfordringen. Vi priser oss lykkelige over at det hos oss gikk ganske bra. Hånden ble forbrent, men heldigvis tok ikke noe annet fyr, sier kirkevergen.

KA har foreløpig ikke fått flere henvendelser om temaet, men kommunikasjonsdirektør Trygve W. Jordheim legger til grunn at problemstillingen er aktuell de fleste steder.

– Vår klare opplevelse er at ansatte og frivillige i menighetene er veldig opptatt av å følge smittevernrådene. Akkurat når det gjelder kombinasjonen levende lys og håndsprit, som er ganske fersk, gir det faktisk en ekstra utfordring. Uforsiktighet og uflaks her kan gi betydelige helsemessige og materielle skader, sier Jordheim.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone