Arbeidstid og godtgjøring ved høytider

Publisert: 07/03/2024
I denne artikkelen gjennomgår vi bestemmelsene om arbeidstid og godtgjøring i høytider. For arbeidstakere med ordinær dagarbeidstid vil disse bestemmelsene sjelden være aktuelle.

I Den norske kirke og i noen organisasjoner er det arbeidstakere som jobber mye på andre tider enn dagtid på hverdager, ettersom mye av kjernevirksomheten foregår på disse tidspunktene.

I en del av bestemmelsene i hovedtariffavtalen (HTA) skiller vi mellom to ulike grupper arbeidstakere:

  1. De med ordinær dagarbeidstid mellom. kl. 06.00 og kl. 17.00, som vanligvis har fri på lørdag/søndag og helge-/høytidsdager f.eks. kontorpersonale.
  2. De med variabel arbeidstid som har arbeidstid etter arbeidsplan, f.eks. kirketjener og kirkemusiker.

Arbeidsplan

Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-3 at det skal lages arbeidsplaner hvis arbeidstakerne jobber til ulike tider på døgnet. Ansvaret for å utarbeide planer ligger hos arbeidsgiver. En slik plan viser hva som er arbeidstid og hva som er arbeidsfrie perioder. Arbeidsplaner skal drøftes med arbeidstakernes tillitsvalgte så tidlig som mulig, og senest to uker før iverksettelse.

Det kan være hensiktsmessig å utarbeide egne arbeidsplaner for høytidene. I disse periodene er det vanligvis et høyere og mer variabelt aktivitetsnivå enn ellers, som vil påvirke behovet for arbeidskraft.

Helge- og høytidsdager

Heltids- og deltidsansatte arbeidstakere i KA-området som ikke skal arbeide på helge- og høytidsdagene, har rett til fri uten trekk i månedslønnen på helge- og høytidsdager hvor de ellers etter den vanlige arbeidstidsordningen sin ville ha jobbet. I praksis vil likevel mange i vår sektor ha plikt til å arbeide på disse dagene.

Det følger av HTA kapittel 1 § 4 pkt. 4.6 at arbeidstakere med ordinær dagarbeidstid (eks. kontoransatte) slutter arbeidet, uten trekk i lønn, kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag, pinse-, jul- og nyttårsaften. Denne bestemmelsen gjelder ikke for de som har variabel arbeidstid, og jobber etter arbeidsplan.

Egen arbeidsplan for høytiden:

Hvis det er fastsatt egen arbeidsplan for høytiden, skal tidspunktene man skal jobbe framgå av denne, og timetallet og ukentlig arbeidstid tilpasses for de øvrige dagene resten av uken. Hvis det er inngått avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, kan timene fordeles utover, slik at man jobber ulikt timetall de ulike ukene i avregningsperioden. Man må likevel overholde bestemmelsene om daglig og ukentlig hviletid.

Ikke egen arbeidsplan for høytiden:

Dersom det ikke er fastsatt en særskilt arbeidsplan for høytiden, og arbeidstakeren får kortere arbeidstid på helge- eller høytidsdagen enn det som står i arbeidsplanen, skal resten av dagen gis som fri uten trekk i lønn. Eks: Hvis en kantor etter ordinær arbeidsplan vanligvis har 6 timer arbeidstid på torsdager, vil han på Kristi himmelfartsdag spille i forbindelse med gudstjenesten, og deretter få fri resten av (arbeids)dagen uten trekk i lønn.

Helge- og høytidstillegg

Arbeidstakere som er pålagt å arbeide på helge– og høytidsdager, skal ha helge- og høytidstillegg i henhold til HTA kapittel 1 § 5 pkt. 5.3 med 1 1/3 timelønn pr. arbeidet time. Dette gjelder som hovedregel ikke arbeidstakere i ledende eller særlig uavhengig stilling, jf. HTA pkt. 5.1.3.

Dette tillegget kan enten utbetales, eller helt eller delvis tas ut i fritid, jf. HTA pkt. 5.3.2 Spørsmålet om utbetaling og/eller avspasering avgjøres av arbeidsgiver, etter at spørsmålet er drøftet med de tillitsvalgte.

Øvrige tillegg

Øvrige tillegg for særskilt arbeidstid følger av HTA kapittel 1 § 5. Tilleggene skal gis for faktisk arbeidet tid. Merk at det ikke gis lørdag– og søndagstillegg for samme tidsrom som det gis helge- og høytidstillegg, jf. HTA kapittel 1 § 5 pkt. 5.1.2 (sammenfall). Dette punktet er ulikt fra HTA i KS-området. Det gis imidlertid kvelds- og nattillegg for samme tidsrom som tillegg for lørdag/søndag og helg/høytid.

Sykdom

Arbeidstakere som blir syke og som etter arbeidsplanen har ordinær arbeidstid på kveld og natt, lør- og søndager samt helge- og høytidsdager og, har krav på både lønn og tillegg som om han/hun hadde vært på jobb, jf. HTA kapittel 1 § 8 pkt. 8.1.2. Dette gjelder også ved foreldrepermisjon. For tilkallingsvikarer gjelder spesielle regler.

Ekstra fridager:

Arbeidstakere som har en arbeidstidsordning som medfører at man får fri sjeldnere enn hver 3. søndag og helgedag i snitt pr år, dvs. ca. 38 eller flere søndager og helgedager i snitt pr år, har rett til fem dager ekstra fri uten trekk i lønn hvert år, jf. særavtale om kirkelige stillinger pkt. 2.5.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone