Kronikk: «Landsdekkende oppdrag koster ekstra»

Jens A. Bjelland er direktør i KAs avdeling for politikk, ledelse og innovasjon. Foto: KA
Publisert: 17/10/2024
Debatten om finansiering av tros- og livssynssamfunn kan trenge noen flere tall å referere til enn at støtten til trossamfunn utenfor Den norske kirke øker, skriver Jens A. Bjelland i Vårt Land.

Denne teksten ble først publisert i Vårt Land.

Debatten om finansiering av tros- og livssynssamfunn kan trenge noen flere tall å referere til enn at støtten til trossamfunn utenfor Den norske kirke øker.

Landsdekkende oppdrag koster ekstra

Debatten om finansiering av tros- og livssynssamfunn kan trenge noen flere tall å referere til enn at støtten til trossamfunn utenfor Den norske kirke øker.

Jens A. Bjelland, direktør for politikk, ledelse og innovasjon i Hovedorganisasjonen KA

Som arbeidsgiverorganisasjon er en av KAs oppgaver å analysere sektorens rammevilkår. Det gjør vi blant annet ved å se på regnskapstall, tilskudd og aktivitet. Fra vårt helikopterperspektiv på kirkelig sektor ser vi noen interessante utviklingstrekk, særlig i Den norske kirke.

Høye kostnader berører også kirken
Lokalt er soknene organisert i kirkelige fellesråd, som mottar tilskudd fra kommunene til å drive lokalkirke, vedlikeholde kirkebygg og forvalte gravplassene. I 2023 kom 62 prosent av fellesrådenes inntekter fra tilskudd fra kommunene.

Nesten halvparten av landets kommuner gikk med underskudd i 2023, og det samme gjaldt 6 av 10 kirkelige fellesråd. Selv i trange tider har kommunene likevel sett betydningen av en sterk lokalkirke: Etter flere år med tilskuddsøkninger lavere enn prisveksten, var tilskuddsøkningen fra kommunene til fellesrådene i 2023 høyere enn prisveksten.

Sentralt og regionalt er Den norske kirke organisert som én virksomhet (rettssubjektet Den norske kirke/rDnk), som finansieres av staten. For rDnk ble 2023 preget av at pensjonskostnadene økte med 99 millioner kroner fra 2022, noe som gav et underskudd på 42 millioner kroner.

Høy lønns- og prisvekst, høye renter og pensjonskostnader som øker mer enn forventet, preger driften av Den norske kirke, på lik linje med andre sektorer. Det som påvirker folks privatøkonomi, virker også direkte inn på kirkeøkonomien.

Landsdekkende kirke koster

Et sentralt spørsmål er hva «likebehandling» av tros- og livssynssamfunn skal bety i praksis. Grunnloven fastslår at Den norske kirke skal være landsdekkende. Dette oppdraget medfører utgifter som andre trossamfunn ikke har. For eksempel ser vi at årlige driftsutgifter i kirken per innbygger i en sentral østlandskommune ligger på 800 til 1.000 kroner, mens i en distriktskommune på Vestlandet kan tilsvarende tall være 2.100 kroner.

Dette viser at å holde fast på et tilskudd per medlem som må være likt for alle, kan slå urettmessig ut. Det er derfor klokt at Den norske kirkes tilskudd ikke knyttes opp mot medlemstall.

Endringer må til

Samtidig er det helt åpenbart at Den norske kirke må omstille seg for å møte framtiden. Videreføring av dagens 1.100 sokn og 348 kirkelige fellesråd er nok ikke bærekraftig på sikt, ei heller å ha over 1.600 kirkebygg med jevnlig aktivitet. Dette er krevende prosesser som kirken er i gang med og som må foregå i tett dialog med kommunepolitikerne og befolkningen, som erfaringsmessig er sterkt knyttet til den lokale kirken.

I Midtre Namdalen har kirken i tre kommuner gått sammen i et interkommunalt kirkelig fellesråd. Nå vil en fjerde bli med inn. Flere andre steder jobbes det med samarbeid på tvers av arbeidsgivere om felles tjenester, og ved utgangen av 2024 vil det være et tjuetalls prosjekter som mottar støtte til lokal organisasjonsutvikling i Den norske kirke.

Tros- og livssynssamfunnene i Norge gir folk trygge rom å tolke livene sine i, gode fellesskap og vaksine mot ensomhet og utenforskap. Det skaper et godt samfunn når staten understøtter dem i å utføre sitt oppdrag. Når finansieringsordningene nå er oppe til debatt, må vi finne en løsning som ser hen til reelle tall, god samfunnsøkonomi og som gir en god og rettferdig ordning.  

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone