Siden i fjor høst har ledelsen i Kirkerådet og KA jobbet med en ny avtale som skal legge til rette for godt samarbeid mellom Kirkerådet og KA på områder som ikke er omfattet av Kirkerådets medlemskap i KA. Nå er avtalen klar, og Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og styreleder i KA, Bjørg Tysdal Moe, signerte den nye samarbeidsavtalen på Kirkens hus 9. november.
– Kirkerådet og KA skal utnytte sine kompetanseområder og sine samlede ressurser til beste for Den norske kirke. Gjennom denne avtalen vil vi legge til rette for formaliserte møtepunkter på ledernivå, gjensidige informasjonsrutiner og økt samarbeid om gode, samlende løsninger, sier Raaum.
– For å løse oppdraget som folkekirke trengs det gode økonomiske rammer. Jeg er veldig glad for at vi skal videreutvikle samarbeidet om samfunns- og myndighetskontakt og samarbeide tettere for å sikre mest mulig bærekraftige driftsløsninger for Den norske kirke, sier Moe.
Ulike roller, felles mål
Kirkerådet og KA står sammen om service-, utviklings- og rådgivningsoppgaver overfor lokalkirkelige organer, for å bidra til at folkekirken kan løse sitt oppdrag også i framtida. Avtalen legger til rette for økt samarbeid om løsninger med utgangspunkt i en felles situasjonsforståelse av lokalkirkens behov.
– Vi vil jobbe sammen til det beste for hele kirken. Kirkerådet setter pris på samvirket med KA om strategier for kompetanseheving, lederopplæring og samfunnskontakt som gagner soknets organer, lokalkirken og hele folkekirken vår, sier Raaum.
Partene har ulike roller og ansvar, men jobber sammen om målsettinger som er forankret i begge virksomhetenes strategidokumenter.
– Kirkerådet har en tung posisjon som Den norske kirkes øverste organ som leder arbeid på nasjonalt nivå. KA ivaretar på en del områder også både lokalkirkelige og nasjonalkirkelige interesser. Den nye avtalen legger til rette for bedre samhandling mellom Kirkerådet og KA, sier Moe.
– Spille hverandre gode
– KA er en demokratisk styrt medlemsorganisasjon med medlemmer både fra Den norske kirke og ulike kirkesamfunn og fra det brede organisasjonslivet på kirkelig sektor. Vi ønsker å videreutvikle samhandlingen med KA med sikte på å styrke sektoren i møte med samfunnets utfordringer. KA er også den arbeidsgiverorganisasjonen Kirkerådet selv er medlem av, men denne samarbeidsavtalen regulerer ikke vårt medlemskap i KA og den samhandlingen som følger av medlemskapet. Det er regulert gjennom KAs vedtekter, sier Raaum.
Den norske kirke er som landsdekkende folkekirke et ankerfeste i store deler av befolkningens liv, både som enkeltmennesker og som fellesskap.
– I en urolig tid der mange også opplever mer ensomhet, er åpne kirker og tilbud om fellesskap for alle aldersgrupper og kjente kirkelige tradisjoner særlig viktige. Vi ønsker å spille hverandre gode i de roller vi har og ser fram til videre samarbeid mellom Kirkerådet og KA, avslutter Raaum og Moe.