Revidert nasjonalbudsjett: Mer penger til steinkirkene

Statsråd Kjersti Toppe, her under lanseringen av rapporten "Kirkenes særskilte verdier" i starten av mai. Foto: Even Kleppa/KA
Publisert: 12/05/2022
Regjeringen foreslår fem millioner til å utarbeide tilstandsrapporter og registrere tilstandsdata.

– Mange av de gamle steinkirkene er i dårlig stand, så det haster med en målrettet innsats mot de dårligst vedlikeholdte, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding torsdag formiddag.

– Glade for at regjeringen prioriterer dette

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er det satt av fem millioner til steinkirkene fra middelalderen. Pengene kommer i tillegg til de 28,6 millionene som ble fordelt sist uke.

Både Stortinget og regjeringen har satt som mål at steinkirkene fra middelalderen skal være i god stand til tusenårsmarkering for slaget på Stiklestad i 2030.

– Vi er glade for at regjeringen prioriterer midler til arbeidet med bevaring av steinkirker i revidert nasjonalbudsjett. Det haster hvis vi skal nå det målet som er satt, sier Marit Brandt Lågøyr, avdelingsdirektør i KA.

Tilstandsrapporter og registrering

De friske midlene skal gå til å utarbeide grundige tilstandsrapporter, og å registrere data i Kirkebyggdatabasen for de kirkene som har tilstandsrapporter av nyere dato. Tilstandsrapportene legger grunnlag for prioritering, budsjettering og framdriftsplan for istandsetting av kirkene, heter det fra regjeringen.

– Det er viktig at regjeringen prioriterer midler til både nye tilstandsrapporter og til å registrere data i Kirkebyggdatabasen fra tilstandsrapporter som allerede foreligger, sier Lågøyr.

«Ikke tilfredsstillende» eller «dårlig» stand

Det finnes 159 middelalderkirker i stein her i landet, inkludert Nidarosdomen. KAs kirkekontroll i 2021 avdekket at 27 prosent av steinkirkene hadde «ikke tilfredsstillende» eller «dårlig» tilstand på yttertak og tårn.

53 prosent hadde «ikke tilfredsstillende» eller «dårlig» tilstand på yttervegger.

24 prosent hadde «ikke tilfredsstillende» eller «dårlig» tilstand på grunn og fundament.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone