Registrerer inventar og tilstand for alle kirker

Prosjektleder Marte Fjøse (t.h.) fra Asker kirkelige fellesråd har funnet årstallet på dåpsfatet i Holmsbu kirke. T.v. Kristina Woll Lunke fra KA med dåpsmuggen. Alle de 14 kirkene i Asker er nå ferdig registrert i årets kirkekontroll. Foto: KA
Publisert: 05/07/2021
Kirkekontroll 2021 pågår for fullt. KAs rådgivere sitter klare til å bistå lokale kirkeforvaltere gjennom hele sommeren.

– Jo flere som deltar, desto bedre blir resultatet, sier spesialrådgiver Hanne M. Kempton i KAs avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning.

Mandag fikk hun og kollegene Tor Bolstad og Kristina Woll Lunke se hvordan inventarregistreringen foregår i praksis. Det skjedde i Holmsbu i Asker, der de gikk gjennom hele kirken sammen med den lokale ildsjelen Knut Kristiansen og prosjektleder Marte Fjøse fra Asker kirkelige fellesråd.

– Dette har vært utrolig lærerikt, og jeg har blitt kjent med kirkene på en ny måte. Registrering av inventar og tilstand på bygget samtidig gir en god helhetsoversikt, sier Marte Fjøse, som nå har fullført jobben i alle de 14 kirkene i Asker kommune.

–  Selv om det var mange spørsmål som skulle besvares, gikk det stort sett greit, og jeg har hatt god støtte av menigheter og venneforeninger underveis, legger hun til.

– Gir verdifull oversikt

Inventarregistreringen i Holmsbu tok om lag en time. Hanne M. Kempton i KA anslår at dette er ganske vanlig, men at det også kan ta kortere eller litt lengre tid, avhengig av hvor mye inventar det er.

– Dette skal være en ganske enkel registrering som ikke krever nøye beskrivelser eller fotografering. Vi oppfordrer alle kirkeeiere til å bruke den nødvendige tiden, slik at vi bli sittende med en oppdatert kunnskap om tilstanden til kirkene våre på nasjonalt nivå og – ikke minst – en oversikt over alt kirkeinventar. Dette blir den første oversikten i sitt slag og blir svært verdifull i arbeidet med å ta vare på disse kulturminnene fremover, sier hun.

– Kan finne glemte klenodier

Kempton forteller at mange benytter kirkekontrollen til å bli bedre kjent med kirkene sine.

– Noen finner nok også glemte klenodier. I Holmsbu kjenner de kirken sin godt, men for oss som ikke har vært der før, var det spennende å se det gjennomdekorterte kirkerommet der Henrik Sørensen og de andre Holmsbumalerne har boltret seg, sier hun.

– Nå er vi enda bedre rustet til å hjelpe medlemmer som har spørsmål om kirkekontroll. Vi har folk på jobb hele sommeren, så det er bare å ta kontakt.

Samarbeid med Riksantikvaren

Delegasjonen var også oppe i kirketårnet, som dessverre ikke er tett. Befaringen utenfor kirken gjorde det blant annet klart at vinduene ikke får toppscore i tilstandsvurderingen.

Inventarregistreringen er del av et prosjekt som gjennomføres i samarbeid med Riksantikvaren og er det første i sitt slag. Kirkekontrollen (byggenes tilstand og sikring) foregår hvert fjerde år og er nå inne i sin femte runde. Det er om lag 1.635 kirker i Den norske kirkes eie.

– God dokumentasjon er avgjørende i arbeidet med å ta vare på de viktige byggene våre. Når rapporten er klar, vil den utgjøre en svært viktig del av grunnlaget for prioriteringene på kirkebyggfeltet fremover, uttalte avdelingsdirektør Randi Moskvil Letmolie da startskuddet gikk i midten av mai.

Har du spørsmål om kirkekontrollen? Ta kontakt på 23 08 14 00 eller ka@ka.no.

Interessert i kirkeinventar og historien bak gjenstandene? Følg med i Vårt Land i sommer eller les om «Skatter fra kirkeloftet» på kirkesøk.no.

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone