Ser fram til felles gravferdssatsing

Foto: jechstra/flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Publisert: 18/03/2021
Kirkerådet har vedtatt å gjøre kirkelig gravferd til fokusområde. KA og Kirkerådet skal jobbe sammen med begravelsesbransjen for å styrke Den norske kirkes posisjon på feltet.

– Vi er glade for dette samarbeidet, som allerede er godt i gang og som vi har fått bidra inn i med våre tanker og ideer. Dette feltet er i endring, og det er vesentlig at kirken både lokalt og nasjonalt har et aktivt og bevisst forhold til de utfordringer og muligheter som ligger i det, sier Øystein Dahle, avdelingsdirektør i KA.

Kirkerådet vedtok tirsdag å gjøre kirkelig gravferd til «fokusområde» gjennom tre konkrete tiltak. I 2021 skal det ifølge vedtaket etableres et nasjonalt kontaktorgan for gravferdsfeltet i samarbeid med KA. Gravferd er her forstått som det kirkelige tilbud om gravferdsseremoni og andre kirkelige tilbud i forbindelse med et dødsfall, og ikke fellesrådets gravplassmyndighet.

Det andre tiltaket er å «Synliggjøre kirkens sorgstøttearbeid før, under og etter begravelsen på nettsider og ved utvikling av maler for brosjyrer o.l. til pårørende». Kirkerådet og KA skal dessuten «vurdere ulike tiltak som bidrar til en god brukeropplevelse for pårørende».

Øystein Dahle og seniorrådgiver i KA Jens A. Bjelland deltok i fjor høst på et møte i det valgte Kirkerådet med et foredrag om utfordringene som kirken står overfor på feltet. I forlengelsen av dette skrev de en artikkel i Luthersk Kirketidende, der de peker på fire temaer som de mener bør belyses i arbeidet med å styrke kirkens posisjon:

  • Det første døgnet etter dødsfallet
  • Gravferdens rammer og innhold
  • Forståelsen av hva en gravferd er
  • Innovasjon og gravferd

Du kan lese hele artikkelen «’Fager kveldssol smiler’, første og siste vers» her.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone