Tar tak i problemene før de blir dyre

F.v. Harald Ibenholt (Riksantikvaren), John Grimsby (Asker kirkelige fellesråd) og Randi Moskvil Letmolie (KA) på trappa utenfor Asker kirke. Foto: KA
Publisert: 13/08/2020
Ny takrenne til noen tusenlapper i stedet for ny murvegg til mange millioner. «Kirkevakten» i Asker kan bli en modell for raskt og effektivt vedlikehold av alle norske kirker.

– Hensikten med dette prosjektet er at Asker kirkelige fellesråd skal bidra til å prøve ut og videreutvikle en metode for systematisk og regelmessig tilsyn og enkelt vedlikehold av kirker, sier kirkesjef i Asker, John Grimsby.

Mandag var det oppstartsmøte for «Kirkevakten», et toårig pilotprosjekt der Haandverkerne AS skal inspisere alle kirker i Asker hvert halvår. Målet er å ta tak i problemene før de utvikler seg og blir dyre å løse. Prosjektet er inspirert av blant annet den slovakiske ordningen «Pro Monumenta», som ble demonstrert ved Oslo domkirke i fjor sommer.

– «Kirkevakten» vil forhåpentlig gi oss nyttige erfaringer som kan bli til hjelp for andre kirkeeiere i Norge, slik at kirkelige fellesråd kan forebygge skader og mer omfattende reparasjoner senere. Å reparere en lekkasje i takrennene koster en brøkdel av fuktskadene som over tid vil oppstå, sier Grimsby.

– Må gjøre mer av dette i Norge

Pilotprosjektet er et spleiselag mellom Barne- og familiedepartementet, Riksantikvaren og KA, der førstnevnte tar den største delen av regningen. Asker kirkelige fellesråd bidrar med egeninnsats.

– Dette er en type tilsyn og vedlikehold som vi må gjøre mer av i Norge. Mange andre land gjør dette på litt ulike måter, og vi har tro på den modellen vi har valgt her. Vi gleder oss veldig til å følge dette, sier Harald Ibenholt hos Riksantikvaren.

Avtalen gjelder utvendig inspeksjon av alle kirkelige bygg, blant annet ved hjelp av drone. Deretter skal entreprenøren utføre enkle reparasjoner og vedlikehold, slik som å rense takrenner, rette takstein eller feste løse beslag. Dersom det blir avdekket behov for mer omfattende reparasjoner, vil fellesrådet få rapporter om dette.

– Ta vare på i stedet for å bygge nytt

–  FNs bærekraftsmål handler blant annet om bærekraftig forbruk og utnyttelse av ressurser. Ved å å ta vare på bygg i stedet for å rive og bygge nytt er vi med på å utnytte ressursene på en god måte. Her synes jeg vi er veldig i tiden, kanskje til og med litt forut, sier direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA, Randi Moskvil Letmolie.

Det er 14 kirker i Asker kommune, som består av det som frem til nyttår var Asker, Røyken og Hurum. Den eldste kirken er Hurum kirke fra 1150, mens Teglen (Spikkestad kirke- og kultursenter) er nyest med åpning i 2018. I tillegg kommer fem andre bygninger som hører inn under Kirkevakten-prosjektet.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone