Lyser ut anbud på tilstandsvurdering av 44 kirker

Gol kirke i Hallingdal er en av de 44 kirkene som skal gjennom en tilstandsvurdering. Foto: Chell Hill/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 NO
Publisert: 07/04/2020
Nå går startskuddet for det konkrete arbeidet med satsing på kulturhistorisk viktige kirkebygg. Tre millioner er satt av til første fase.

– Det er med stor spenning vi lyser ut denne konkurransen. Nå skal vi øke kunnskapen vår på dette feltet. Hvem vil være med og gjøre denne svært viktige og grundige jobben?

Spørsmålet kommer fra Randi Moskvil Letmolie, direktør i KAs avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning, som med fire års mellomrom kartlegger tilstanden i alle norske kirkebygg gjennom visuell kontroll. Rapporten som ble utarbeidet i 2017 viste at det stod spesielt dårlig til med middelalderkirkene i stein.

To stortingsvedtak om kirkevedlikehold

I desember 2015 vedtok et enstemmig storting å be regjeringen «utarbeide en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen, fredede etterreformatoriske kirker og særlig viktige kirker fra etter 1650 kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå».

I tillegg ble det vedtatt å be regjeringen «vurdere om det bør opprettes bevaringsprogrammer etter inspirasjon fra Riksantikvarens ‘Stavkirkeprogram’ (...)».

I trontaledebatten høsten 2018 gjorde stortingsflertallet et vedtak om «kulturhistorisk viktige kirker»: «Stortinget ber regjeringen innlede dialog med Den norske kirke, Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, KS, relevante frivillige kulturminneorganisasjoner og andre interessenter hvordan en forsterket strategi for vedlikehold av kulturhistorisk viktige kirker kan utformes.»

Arbeidet gjøres i juni og juli

I statsbudsjettet for 2019 satte Barne- og familiedepartementet av til sammen 40 millioner kroner til satsning på kirkebygg. Riksantikvaren fikk ansvaret for satsningen i nært samarbeid med KA og Kirkerådet.

Etter den visuelle tilstandsvurderingen i 2017 har KA jobbet fram en metodikk og en veileder for en profesjonell vurdering etter Norsk Standard. På bakgrunn av dette har KA fått i oppdrag å sørge for grundig tilstandsvurdering av noen representative, vernede kirkebygg med god geografisk spredning.

Anbudet er nå på vei ut på Doffin, den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser, med svarfrist 4. mai. Estimert verdi på prosjektet er tre millioner, tilsvarende 70.000 kroner per kirke. Selve tilstandsvurderingen skal gjøres i juni og juli.

– Grunnleggende viktig kunnskap

– Sammen med kirkeeierne er vi klare for å gjøre en skikkelig vurdering av kirkenes tilstand. Kunnskap om tilstanden til disse kulturhistoriske viktige kirkebyggene er grunnleggende for å kunne jobbe konstruktivt og målrettet med istandsetting, sikring og bevaring av dem, understreker Randi Moskvil Letmolie i KA.

De 44 kirkene som skal kartlegges er valgt ut ifra ulike variabler som konstruksjonstype, plantype, byggemateriale, autentisitet og råtesone.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone