Kronikk: «Kirkebranner forteller oss noe viktig»

«Når folk gråtende samler seg rundt en brennende kirke, er det ikke tapt tømmer og plank de sørger over. Det er kontakten med folkekirken som forsvinner foran øynene deres», skriver fagdirektør Ingrid Staurheim i Vårt Land.

«Hver gang en kirke brenner, får vi se gråtkvalte folkemasser som stimler sammen ved ruinene. Folk viser åpent sin sorg og sitt sjokk. Hva kan disse reaksjonene fortelle om kirkens grunnleggende betydning for folk?

I min avhandling Kirkebygg og identitet (2020) har jeg forsket på betydningen av kirkebygget ved å undersøke reaksjonene på kirkebrannene i Våler i 2009 og Porsgrunn i 2011. Mennesker fra alle lag av samfunnet trekker til branntomten og viser åpenlyst sjokk og sorg over å miste kirkebygget i en storbrann. De følelsesmessige reaksjonene slutter ikke når glørne er slokket, de skifter form i det lokalsamfunnet ikke blir enige i hva og hvordan de skal gjenreise kirkebygget», skriver Ingrid Staurheim, prosjektleder og fagdirektør i KA, i en kronikk i Vårt Land 6. november.

Les hele kronikken her.

Powered by Cornerstone