Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. Avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.
Gjeldende avtale utløper ved årsskiftet, og partene har ikke kommet til enighet om en fornyelse. Dette innebærer at IA-avtalens rammeverk og virkemidler for å redusere sykefraværet faller bort, og at det er opp til myndighetene alene å beslutte videreføring eller endring av disse.
Blant annet er Navs arbeidslivssentre og ulike bransjeprogrammer en del av IA-avtalen. Det er foreløpig uklart om bruddet i forhandlingene vil medføre endringer her. Regjeringen har meldt at ordningene vil bli videreført inntil videre, ettersom bevilgningene ligger inne i statsbudsjettet.
Når det gjelder antall og varighet på egenmeldingsdager, ligger reglene om dette i folketrygdloven, og har ikke vært en del av IA-avtalen etter 2018. Arbeidsgivere har derfor helt uavhengig av IA-avtalen mulighet til å gi arbeidstakerne rett til å bruke egenmelding utover lovens minimum på tre kalenderdager, begrenset oppad til lengden på arbeidsgiverperioden på 16 dager.