Høringssvar til NOU 2023:30 – Utfordringer for lønnsdannelsen og norsk økonomi

Publisert: 08/04/2024
Høringssvar til Finansdepartementet 8. april 2024.

Hovedorganisasjonen KA (KA) er av Finansdepartementet invitert til å bidra med høringssvar på NOU 2023:30 – Utfordringer for lønnsdannelsen og norsk økonomi.  

KA har om lag 430 medlemmer. Alle virksomheter i Den norske kirke er medlem av KA, men også mange organisasjoner, stiftelser og aksjeselskaper på kirkelig/ideell sektor. Det er 23 arbeidstakerorganisasjoner som har partsforhold i KAs hovedavtale og tariffavtale.

Vår overordnede strategi er å være hovedorganisasjon for kirkelige og ideelle virksomheter, ivareta og fremme deres felles interesser og yte service i samsvar med medlemmenes oppgaver og behov. 

Våre vurderinger

Frontfagsmodellutvalget leverte sin rapport desember 2023. Utvalget har drøftet praktiseringen av frontfagsmodellen og om det er utviklingstrekk som kan utfordre modellen. Målet har vært å vedlikeholde og bevare det gode samarbeidet mellom partene i arbeidslivet i Norge, og underbygge et godt samspill mellom lønnsdannelsen og den økonomiske politikken.

KA er enig i utvalgets overordnede konklusjon om at det inntektspolitiske samarbeidet, i samspill med den økonomiske politikken, har bidratt til en god og balansert utvikling i norsk økonomi over tid, med høyverdiskaping, lav arbeidsledighet og en tilstrekkelig god kostnadsmessig konkurranseevne.

Som eneste hovedorganisasjon i Norge med spisskompetanse på kirke, tro og livssyn har vi et tydelig særpreg. Samtidig er vi en del av en større sammenheng hvor vi arbeider for at denne sektoren skal være en godt tariffregulert del av det organiserte arbeidslivet. 

I KAs strategiplan er et av punktene at vi skal «bidra til å opprettholde og utvikle sektoren med sitt særpreg, som del av det organiserte arbeidslivet og den norske modellen». Vårt mål er at vår sektor skal være lojal mot frontfagsmodellen. Som en del av norsk arbeidsliv og den norske modellen, legger vi frontfaget til grunn som en bærebjelke for en ansvarlig lønnspolitikk. Dette er en sentral verdi for KA og våre medlemmer. Det handler om solidaritet og om å være med på å trygge arbeidsplasser.

Vi har merket oss dissensen i utvalget, knyttet til et ønske om ytterligere fleksibilitet i frontfagsrammen. Vi deler bekymringen fra flertallet i utvalget om at frontfagsmodellen vil undergraves hvis noen grupper i det organiserte arbeidslivet kan frikoble seg fra frontfagsrammen, eller hvis praktiseringen innebærer at noen store forhandlingsområder over tid får en vesentlig høyere lønnsvekst enn andre. 

Vennlig hilsen
Hovedorganisasjonen KA
Marit Halvorsen Hougsnæs
Administrerende direktør

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone