Høringsinnspill om forslag om videreføring av midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina

Publisert: 29/01/2024
Høringsinnspill til Arbeids- og inkluderingsdepartementet 29. januar 2024.

Om Hovedorganisasjonen KA

Hovedorganisasjonen KA er arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for om lag 450 virksomheter innen kirkelig og ideell sektor. Blant våre medlemmer er alle arbeidsgiverne i Den norske kirke, både lokale og sentrale, i tillegg til ideelle organisasjoner med verdibasert ideelt formål og drift. Blant disse er Det norske misjonsselskap, Søndagsskolen Norge og Kirkens SOS. KAs medlemsvirksomheter bidrar med et bredt spekter av integreringstilbud til ukrainske flyktninger i Norge, fra språkcafe til jobbtilbud. Våre medlemmer driver også til sammen 51 barnehager, gjerne omtalt som menighetsbarnehager.

Vi vil i det som følger omtale noen av elementene i høringen, som berører våre medlemmer.

Kapittel 10 - Integreringsloven

KA viser til den foreslåtte videreføringen av de midlertidige reglene som gir fordrevne fra Ukraina rett, men ikke plikt, til å delta i introduksjonsprogrammet og norskopplæring, samt at dette kan foregå på deltid. KA er tilfreds med at bestemmelsene foreslås videreført. Arbeidsgiverne i Den norske kirke over hele landet tilbyr stillinger som kan være aktuelle for fordrevne å gå inn i uten store forkunnskaper, og tilbyr nødvendig opplæring til disse. Det gjelder for eksempel stillinger som gravplassarbeider og kirketjener. Ofte oppstår vikarbehov ganske plutselig, og at det da er mulig for en fra Ukraina å kunne gå inn i et slikt vikariat, for senere å gjenoppta integreringsprogrammet, gir bedre sjanse for at fordrevne kan få en fot innenfor arbeidslivet, og at arbeidsgivere kan bli kjent med dem.

Kapittel 12 – Barnehageloven

KA viser til høringsnotatets kapittel om barnehageloven. KA er tilfreds med at departementet foreslår en videreføring av muligheten for midlertidig godkjenning av barnehager og barnehageplasser.

Vi viser også til forslaget knyttet til unntak fra kravet om selvstendig rettssubjekt. Blant KAs medlemsbarnehager er det flere som har under 30 heltidsplasser, og som kunne tenkes å komme over grensen ved et større innrykk av fordrevne barn i løpet av året. Som barnehager eid av sokn i Den norske kirke, er disse uansett foreslått gitt unntak fra kravet om selvstendig rettssubjekt i forslaget til endringer i barnehageloven som nå er på høring med frist 1. februar. Men et slikt lovunntak er ennå ikke vedtatt, og i mellomtiden vil det her foreslåtte midlertidige unntaket for barnehager som kommer over grensa for 30 barn, være et kjærkomment bidrag til å skape ro i en sektor som er under høyt press i disse dager.

Kontakt oss
Jens A. Bjelland
Direktør, avdeling for politikk, ledelse og innovasjon
jens.bjelland@ka.no
993 65 798

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone