KA på Arendalsuka: Barnehager og energimerking

Arendalsuka i år finner sted 14. til 18. august. Foto: KA
Publisert: 01/08/2023
KA samarbeider i år med IKO, Diakonhjemmet, Virke og Fortidsminneforeningen.

– Arendalsuka er en arena der vi kan løfte problemstillinger som er viktige for våre medlemsvirksomheter, sier Marit Brandt Lågøyr, avdelingsdirektør i KA.

Ideelle barnehager med rom for tro

Som flere ganger tidligere er KA til stede under Arendalsuka, i år med to arrangementer. Onsdag 16. august spør KA i samarbeid med IKO, Diakonhjemmet og Virke: «Trenger vi ideelle barnehager med rom for tro?».

– Etter et år med mye turbulens rundt private barnehager, inviterer vi politikerne til å svare på hva de ønsker med den ideelle delen av sektoren og hva de vil gjøre for å skape levelige rammevilkår, sier Lågøyr.

«Den nye barnehageloven har skapt en rekke utfordringer. Nå står slaget om en ny finansieringsordning som må sikre kvalitet og mangfold – samt kompensasjon for historiske pensjonsforpliktelser for barnehagene», heter det i programbeskrivelsen.

Stortingsrepresentantene Kari-Anne Jønnes (Høyre) og Kari Henriksen (Ap) deltar sammen med KrFs førstekandidat i Oslo, Øyvind Håbrekke, samt Tove Kreppen Jørgensen fra Diakonhjemmet Omsorg og Ingunn H. Jerstad fra Fevik Barnehage.

Energimerking av gamle kirker?

Dagen etter, torsdag 17. august, møtes klimapolitikk og kulturminnevern når KA og Fortidsminneforeningen sammen spør: «Energimerking av eldre bygg og kirker – symbolpolitikk eller reell utslippsreduksjon?»

Bakteppet er EUs forslag til nytt bygningsenergidirektiv, som skjerper kravene til energimerking av både nye og gamle bygg. Spørsmålet er hvilke konsekvenser dette får for blant gamle kirker. Dessuten: Krav om energimerking «vil antakelig føre til at investeringer i eksisterende bygg dreies mot kostbare og omfattende enøktiltak, i stedet for systematisk vedlikehold og enkle, tilpassede enøktiltak», heter det i programbeskrivelsen.

Randi Moskvil Letmolie fra KA og Marte Muan Sæther fra Fortidsminneforeningen innleder. Stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen Linda Monsen Merkesdal (Ap) deltar i samtale om hvordan regjeringspartiene forholder seg til saken.

Åpent for alle - strømmes direkte

Begge arrangementene strømmes direkte her. Det er selvfølgelig også mulig å være til stede fysisk, og alle arrangementer på Arendalsuka er gratis og åpne for alle.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone