Derfor bør du unngå brennbart materiale nær kirkeveggen

Flammene stod opp etter veggen på Farnes kirke natt til 2. juledag. Foto: Ivan Øy (gjengitt med tillatelse)
Publisert: 09/01/2020
– Branntilløpet i Farnes kirke i julen er en påminnelse om viktigheten av brannforebyggende arbeid, sier avdelingsdirektør Randi Moskvil Letmolie.

Natt til 2. juledag fikk politiet i Årdal en oppringning fra naboer til Farnes kirke: Det brant i en søppeldunk og flammene stod opp langs kirkeveggen.

Politiet rykket ut og fikk slukket brannen, som ikke fikk større konsekvenser enn skader på kirkeveggen og røyk i lokalet.

– Vi mistenker ikke at dette er et forsøk på å tenne på kirken, men vi ser på det som alvorlig skadeverk, opplyste politiet til NRK.

Lås fast containere

– Hendelsen minner oss om viktigheten av å jobbe forebyggende, blant annet ved å fjerne løst, brennbart materiale rundt bygninger, sier Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA.

– Avfallsdunker er lette å flytte på og inneholder gjerne mer enn nok energi til å kunne antenne en kirke, sier Letmolie og minner om at containere laget i plast er ekstra farlige i dette perspektivet.

Risikoen kan langt på vei elimineres ved at søppelcontainere låses fast på god avstand til bygget. Husk at renovasjonsetaten må ha nøkkel for å kunne tømme containere som står fastlåst.

Kan gi forsikringsavkorting

«Som regel er ikke ildspåsettingen nøye planlagt. I de fleste tilfeller benytter ildspåsetteren det brennbare materialet som finnes på stedet som søppelcontainere, emballasje, skrot, høyt gress, møbler eller lignende», heter det i heftet «Hvordan forebygge og redusere skader ved påsatte kirkebranner», utgitt av KA og Norsk brannvernforening, tilgjengelig som pdf her.

– Husk også at ildspåsetteren ikke tar hensyn til nabogrenser. Samarbeid derfor også gjerne med naboer om ryddige og trygge forhold, sier Randi Moskvil Letmolie.

Hun minner også om at noen forsikringsordninger har forutsetninger om sikringstiltak i sine vilkår. For eksempel har KA Kirkebyggforsikring (Knif) i sine vilkår at utvendig plasserte søppel- og avfallsdunker skal plasseres minst ti meter fra bygning og låses fast.

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone