Skal teste ut mobile kirkevedlikeholdsteam

To slovakiske arbeidere fra Pro Monumenta demonstrerer rappellerende vedlikeholdsarbeid på Oslo domkirke. Foto: KA
Publisert: 06/06/2019
Ved hjelp av verksteder på hjul og håndverkere i klatreseler kan et nytt prosjekt som KA er involvert i kunne gi raskere vedlikeholdshjelp til kirkene.

–  Når vi har funnet Pro Monumenta-prosjektet med mobile, profesjonelle vedlikeholdsteam som en interessant modell også for utprøving i Norge, skyldes det at vi aner et potensial til å finne bedre løsninger på noen av utfordringene som ligger i vedlikeholdet av kirkene våre i tiden som kommer, sa KA-direktør Marit Halvorsen Hougsnæs da prosjektet ble lansert under en demonstrasjon ved Oslo domkirke onsdag.

Skal teste ut mobile kirkevedlikeholdsteamF.v.: Marit Halvorsen Hougsnæs (KA), Hanna Geiran (Riksantikvaren), Slovakias ambassadør Denisa Frelichová, Katarina Kosova (riksantikvar i Slovakia), klima og miljøminister Ola Elvestuen (V) og Branislav Reznik (Pro Monumenta) Foto: KA

Blir samarbeidspartner

Pro Monumenta er et slovakisk system for jevnlig vedlikehold av eldre bygninger, etter modell fra nederlandske «Monumentenwacht». Modellen benytter blant annet egne biler fulle av vedlikeholdsutstyr og team med kompetente håndverkere. Modellen er utviklet med støtte fra norske EØS-midler.

– Da Riksantikvaren inviterte oss inn som samarbeidspartnere i EØS-prosjektet Pro Monumenta, sa vi derfor ja til det. Vi har fulgt prosjektet en tid og har sagt ja til fortsatt å følge dette som norsk samarbeidspartner, fortsetter Hougsnæs.

KA har som mål – sammen med Riksantikvaren – å få på plass en norsk pilot i 2020 basert på kombinasjonen av tilstandsvurderinger og samtidig utføring av enkelt vedlikehold. Man arbeider for å knytte til seg kirkelige fellesråd som kan tenke seg å være med.

Deler på kostnadene

– Særlig gjelder dette mindre fellesråd i distriktene med størst klimautfordringer, sier KA-sjefen.

Det norske pilotprosjektet har fått navnet Kirkevakta. Det gjenstår fortsatt en del detaljer når det gjelder utformingen av prosjektet i praksis, men kostnadene skal deles mellom KA, Riksantikvaren og den aktuelle kirkeeier.

Under demonstrasjonen onsdag fikk de fremmøtte, blant dem klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), se hvordan et av de slovakiske Pro Monumenta-teamene jobber. Ved hjelp av klatreseler og utstyr kunne håndverkerne både inspisere og utføre raskt vedlikehold på og rundt tårnet på Oslo domkirke.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone