– Snakk med unge ledere om rollebevissthet

Foto: The Phope on Unsplash.com
Publisert: 18/06/2018
Unge ledere i kirkelig arbeid må få tydeligere rammer for hvordan de omgås dem de er ledere for, oppfordrer KA og Kirkerådet. Seks saker der unge ledere har krenket yngre deltakere seksuelt, er meldt inn fra virksomheter i Den norske kirke i løpet av 2016-2017.

Av til sammen 34 overgreps- og trakasseringssaker av ulike slag rapportert inn fra Den norske kirkes virksomheter for perioden 2016-2017, omhandler seks av sakene frivillige medarbeidere anklaget for brudd på straffelovens bestemmelser. Alle disse seks sakene gjelder krenkelser fra unge ledere.

– Dette kan se ut som typiske utslag av manglende rollebevissthet. I kirkelig ungdomsarbeid er det ofte liten aldersforskjell mellom ledere og deltakere, og det kan være vanskelig for de unge å se maktubalansen som oppstår når en av partene er leder, sier spesialrådgiver i KA, Helene Horsfjord, som har jobbet med undersøkelsen.

– Det er ekstremt viktig at de som er ledere forstår at en relasjon til en deltaker er et asymmetrisk forhold der lederen har ansvaret for det som skjer og for ikke å utnytte situasjonen. Dette må voksenledere våge å snakke tydelig og konkret om, spesielt i forkant av konfirmantleirer og andre situasjoner der mennesker kommer tett innpå hverandre over litt tid, sier Horsfjord.

Hun har disse tipsene til voksenledere som skal på leir eller festival med unge hjelpeledere:

 • Holdninger og rolleforståelse er viktigst: Snakk med alle unge ledere om temaet.
 • Lag retningslinjer som alle skal følge og/eller la alle ledere undertegne en egenerklæring. Det finnes mange ulike måter å gjøre dette på. Mange steder finnes allerede slike retningslinjer. Både LNU, Norges Kristne Råd og Kirkelig ressurssenter har utarbeidet materiell som kan brukes. Norges Idrettsforbunds retningslinjer kan også være en fin inspirasjon.

Noen regler som alle bør følge på leir og festival:

 • Kommentarer om kroppen til ansatte, frivillige eller deltakere er ikke akseptabelt.
 • Det er ikke lov å sende eller vise nakenbilder eller porno til andre ledere eller deltakere.
 • Seksualisert og kjønnsdiskriminerende humor skal unngås.
 • Ledere skal unngå kontakt med deltakere i private rom uten at det er andre til stede.
 • Ledere skal ikke innlede en intim relasjon eller kjærlighetsrelasjon til deltakere. Om det likevel skulle skje, skal lederen rapportere til sin overordnede som bestemmer om det skal få konsekvenser.
 • Seksuelle tilnærmelser skal ikke skje i forbindelse med leir eller festival.

Råd til deg som er ung leder på leir eller festival:

 • Husk alltid på hvorfor du er der. Å være leder er ikke forenelig med å være kjæreste.
 • Selv om en deltaker behandler deg som en venn eller noe mer enn en venn, er det en maktubalanse i relasjonen mellom dere. Ikke sett deg selv i situasjoner der du kan bli fristet til å utnytte statusen din som leder.
 • Du har ansvaret for det som skjer mellom deg og en deltaker. Dersom en deltaker tar initiativ til noe som ikke er greit, er det du som må beskytte dere begge mot å velge feil.

LES OGSÅ: Flere melder om overgrep i kirken

For flere tips om beredskap, sikkerhet og forebygging, se Kirkerådets ressursbank.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone