«Nedleggelse av kristne og ideelle barnehager?»

Statsminister Erna Solberg og daværende Bergens-ordfører Trude Drevland på julegranhugging sammen med barn fra blant annet Sædalen barnehage. Foto: Statsministerens kontor
Publisert: 26/04/2018
– Mange barnehager med utvidet formål risikerer å måtte stenge dørene. Det er konsekvensene av at regjeringen ønsker en barnehagenorm de ikke vil finansiere for kristne og andre private barnehager, skriver blant andre KAs Øystein Dahle i et innlegg i Vårt Land.

Den foreslåtte bemanningsnormen bekymrer flere aktører i landskapet av private barnehager, både ideelle og kommersielle. KAs Øystein Dahle er én av fire underskrivere på et debattinnlegg i fredagens Vårt Land, der det vises til at 25 prosent av de små barnehagene oppgir at de trolig må legge ned dersom normen vedtas. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

De tre andre som signert innlegget er Annette Gilbrant (virksomhetsleder i Frelsesarmeens barnehager), Harald Berge Breistein (daglig leder i NLM-barnehagene) og Lasse Rosten (leder for Solkollen barnehager). Grunnen til at mange private barnehager ser mørkt på fremtiden, er at de økte utgiftene som følge av økt bemanning ikke vil bli kompensert før i 2020/2021.

«Regjeringen legger ikke opp til en overgangsfinansiering for de private i denne to-års perioden. Konsekvensene er at privat sektor som har vært med og sikret full barnehagedekning forskjellsbehandles frem til 2021, og de små kristne barnehagene risikerer å bli utradert.

Vi ber KrF samme med de andre partiene om ta et særskilt ansvar for mangfoldet, for de mange små foreldredrevne og andre ideelle barnehagene, og spesielt for de 198 små barnehagene i Norge med utvidet formål som kan bli hardt rammet av normen.

Det vil være til det beste for barna, de ansatte og foreldrene. Vi ber Stortinget ta ansvar», skriver de fire i innlegget som du kan lese her.

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone