Forenkling av regelverket for offentlige anskaffelser

Publisert: 24/09/2015
Nærings- og fiskeridepartementet vedtok 12.6.15 endringer i forskrift om offentlige anskaffelser i kongelig resolusjon av 12.6.15 nr 622. Disse endringene trådte i kraft 1.7.15. Den viktigste av disse vedtatte endringene er at regelverket nå kun skal gjelde for anskaffelser med en verdi over 100.000,- eks.mva. Før har regelverket omhandlet alle anskaffelser.

Det er også vedtatte forskriftendringer som medfører en forenkling i forhold til leverandørers innsendelse av tilbud og oppdragsgivers vurdering av disse. Kravet til innsendelse av HMS-egenerklæring for leverandører er opphevet for alle anskaffelser og kravet om at leverandørene må sende inn skatteattest er kun gjeldende for anskaffelser med en verdi over 500.000,- eks.mva. Tidligere var det et krav at leverandørene måtte sende inn både HMS-egenerklæring og skatteattest for alle anskaffelser over 100.000,- eks.mva.

En annen forenkling når det gjelder leverandørers innsendelse av tilbud, er at kravet om at tilbud skal avgis i lukket og merket forsendelse er opphevet. Det betyr at leverandørene ikke lenger vil ha en plikt til å lukke og merke tilbudene sine etter anskaffelsesregelverket. Det betyr også at oppdragsgiver ikke lenger vil ha rett eller plikt til å avvise tilbud som ikke er lukket eller merket

Det er også kommet et nytt unntak til for utlysningskravet for anskaffelser over 500.000,-, Det er nå adgang til å foreta nødvendige dekningskjøp ved avlysning av en konkurranse uten ny utlysning.

Avslutningsvis nevnes at regjeringen den 8.7.15 besluttet å oppheve forhandlingsforbudet for anskaffelser under den nasjonale terskelgrensen (anskaffelser fra 500.000,- eks.mva og opp til EØS terskelverdien som er 1.550.000 for varer og tjenester og 39 millioner for bygg og anleggsarbeider.) Nye regler her trer i kraft våren 2016.

Oppheving av forhandlingsforbudet vil medføre en vesentlig forenkling for oppdragsgivere. Det medfører at oppdragsgiver ikke lenger trenger å velge om han vil forhandle med leverandører eller ikke før etter at han har fått inn alle tilbudene og gått gjennom disse. Slik regelverket er nå, må oppdragsgiver bindende beslutte på tidspunktet for utlysning av anskaffelsen, om det skal gjennomføres forhandlinger eller ikke.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone