Kom i gang med Enøk-tiltak

Publisert: 25/03/2024
Å sette i gang med store tiltak kan være en overveldende prosess. ENØK-oppgradering trenger ikke nødvendigvis å være det. Ofte kan løsningen på utfordringen ligge i helt enkle brukertiltak uten kostnader. Noen ganger må man sette i gang små til mellomstore tiltak som tetting av luftlekkasjer eller oppgradering av eksisterende oppvarmingssystemer. I noen tilfeller kan det også være aktuelt med større tiltak som etterisolering eller overgang til nytt oppvarmingssystem. Her er en punktvis gjennomgang av fremgangsmåten for ENØK-tiltak i kirken.

Observasjon
Legg merke til problemområdene. Er det kaldras fra vinduene? Trekker det langs gulvene? Dannes det istapper langs takutstikket? Er det nok effekt ved oppvarming? Hvordan er inneklimaet? Tekniske hjelpemidler som termografering kan brukes for å gi et bedre innblikk. Registrer også strømforbruket på tidspunktet før eventuelle tiltak. Husk å observere hvordan igangsatte tiltak virker i etterkant, slik at det blir mulighet for justering, og for å ha et godt kunnskapsgrunnlag dersom du eventuelt skal gå videre med større tiltak. 

Administrasjon
Sett i gang administrative tiltak dersom dette ikke er gjort før. Det kan innebære driftsrutiner, innføring av brukstilpasset oppvarming, lavere hviletemperatur og lukkerutiner. 

Energistyring
Vurder energistyring som sentralt driftskontrollanlegg, inneklimaregistrering, effektkontroll og eventuelt balansert ventilasjon med varmegjenvinning. 

Enkle bygningsfysiske tiltak
Vurder tetting eller utbedring av vinduer og dører. 

Energieffektive løsninger
Vurder varmepumpe, bergvarme, solfangere/solceller, fjernvarme, vannbåren varme, Led-lys. 

Større bygningsfysiske tiltak
Vurder eventuelle større bygningsfysiske tiltak som etterisolering av kirkeloft eller mot krypt. Før større bygningsfysiske tiltak er det viktig å få gjennomført en grundig tilstandsvurdering, slik at eventuelle latente bygningsskader blir oppdaget. 

Konvensjonelle løsninger
El-varmeovner.

Les mer om fremgangsmåten i dokumentet ENØK kirke som er gjort i samarbeid med KA og Kirkerådet.

OBS: Før du eventuelt går igang med tiltak som går utover rent vedlikehold, må vernestatusen være avklart. Ha tett dialog med biskop/respektive vernemyndigheter før større Enøk-tiltak vurderes. Les mer om vernekategorier i artikkelen Endringer på kirkebygg

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone