Petter G. Norberg i Arendal kirkelige fellesråd håper å kunne investere i fjernstyring av varmeanlegget her i Barbu kirke. Foto: Arendal kirkelige fellesråd

Sender 9 forsikringsmillioner tilbake til kirkeeierne

Det er ni år siden sist en kirke forsikret i KA Kirkeforsikring brant. Det kommer kundene til gode.

– Du verden! Dette var en gledelig overraskelse.

Det sier avdelingsleder for kirkegårder og kirkebygg i Arendal kirkelige fellesråd, Petter G. Norberg, når han får beskjed om at godt over 100.000 kroner av fjorårets forsikringspremie er på vei tilbake på konto.

– Disse pengene kommer godt med, fastslår mannen som har ansvar for å ta vare på elleve kirker, ett kapell og 14 gravplasser.

Vil investere i strømsparing

Norberg understreker at alle midler brukes så effektivt som overhodet mulig, men at behovene er store. Arendal kirkelige fellesråd jobber langsiktig med å sikre kirkene bedre, blant annet ved investering i elektriske anlegg og brannvarsling. I tillegg jobber de med å sørge for tette tak og frostsikring.

Avdelingslederen forteller at strømregningene har vært høye i vinter.

– Nå håper jeg å få fellesrådet med på å investere i fjernstyring av varmeanlegget i Barbu kirke. Det vil gjøre det enkelt for kirketjeneren å slå av varmen når det ikke er aktivitet der og på den måten spare strøm og arbeidstid, sier Norberg.

– Ta vare på viktige bygg

– Formålet med KA Kirkeforsikring er ikke først og fremst å tjene penger, men å gjøre kirkeforsikring tilgjengelig til en best mulig pris og å bidra til å ta vare på disse viktige byggene. Derfor er det hyggelig at vi også i år kan dele ut noe av overskuddet til forsikringstakerne, som garantert har gode formål de kan bruke dem på, sier leder for KA Kirkeforsikring, Knut Are Hole.

KA Kirkeforsikring ble opprettet i 2005 og er et samarbeid mellom Knif Trygghet Forsikring og KA, hvor Knif Trygghet forvalter ordningen.

Markedsandelen er på om lag tre firedeler: 268 av 349 kirkelige fellesråd er kunder, og disse eier 1.212 av de cirka 1.630 kirkene som eies av sokn i Den norske kirke.

Fortsetter å dele ut

Gjennom flere år uten store branner er det bygget opp kapital, som er nødvendig å ha i tilfelle katastrofen skulle skje.

– Nå er det ni år siden sist gang en kirke som var forsikret i ordningen ble totalskadet i brann, og det er rom for å dele ut noe av overskuddet til forsikringstakerne. Det gleder oss stort å kunne gjøre dette, sier Svein Rødskog, administrerende direktør i Knif Trygghet.

Planen er å dele ut av et eventuelt overskudd hvert år fremover. Fra 2020-overskuddet går om lag 9,1 millioner, det vil si om lag 29 prosent av premien, tilbake til kundene. Året før var summen 4,4 millioner, tilsvarende 15 prosent av premien.

Powered by Cornerstone