– Dette forliket er en stor seier for mangfoldet i barnehagesektoren, sier Jens A. Bjelland, direktør for politikk, ledelse og innovasjon i Hovedorganisasjonen KA.
– Den største utfordringen for menighetsbarnehagene er i dag pensjonsutgifter. Nå får de mer hjelp til å dekke disse kostnadene, sier han.
Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Venstre, KrF og Pasientfokus offentliggjorde torsdag at de er enige om rammene for en ny barnehagelov. Avtalen fastsetter prinsipper for driften og økonomien til private barnehager, melder NRK.
Mangfoldet har skrumpet
Den private delen av barnehagesektoren har de siste ti årene vært preget av at de store kjedene har vokst seg større, og stadig flere frittstående barnehager har lagt ned. Også blant tros- og livssynsbarnehagene har nedgangen vært stor. Mens antall barn i private barnehager de siste fire årene har falt med 5,2 prosent, er tallet for tros- og livssynsbarnehager 13,2 prosent.
KA organiserer 50 barnehager eid av sokn i Den norske kirke. For disse har en hovedårsak til krevende driftsvilkår de senere årene, vært at utgiftene til pensjon ikke har blitt dekket fullt ut av tilskuddet fra det offentlige. Medlemsbarnehagene i KA har samme offentlige pensjonsordning som andre ansatte i Den norske kirke, som også gjelder i kommunale barnehager.
– Så lenge Den norske kirke var statskirke, var det gitt at barnehagene hadde en offentlig tjenestepensjon. Det har bidratt til at våre medlemsbarnehager bærer med seg høyere pensjonskostnader enn andre private barnehager, sier Bjelland.
– Med dagens avtale ser det ut til at våre medlemsbarnehager vil få bedre rammevilkår, gjennom en bedre dekning av pensjonsutgifter. Det er et helt essensielt tiltak for å beholde mangfoldet i sektoren, sier Bjelland.
Populære barnehager
For 20 år siden sikret det første barnehageforliket en stor utbygning av plasser i barnehagesektoren, samt makspris. Dette barnehageforliket gir håp om en framtid der kvalitet og mangfold blir prioritert.
– Mange av de mest populære barnehagene med høy trivsel er menighetsbarnehager i Den norske kirke. Dagens barnehageforlik legger grunnlaget for at disse kan overleve også i framtida, sier Bjelland.