Ønsker seg aktiv og lokal folkekirke

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland holdt åpningsinnlegget på KAs høstkonferanse
Publisert: 26/09/2016
"Kirken skal ikke være selvutslettende, men må våge å være selvkritisk og nytenkende." Det sa kulturministeren ved åpningen av KAs høstkonferanse. Tros- og livssynspolitikken opptar mye av statsrådens tid. "Regjeringen har ingen intensjon om ta Grunnlovens §16 til ny vurdering. Det er opp til oss å fylle den med innhold," slo Helleland fast.

"Det er ikke hver dag jeg har muligheten til å møte et tresifret antall kirkeledere fra hele landet. Dere har alle veldig viktige roller i det livssynsåpne samfunnet," sa Helleland i sitt innlegg. "Vi jobber intensivt med tros- og livssynspolitikken. Det er viktig for meg at dere som jobber ute i lokalsamfunnene er godt kjent med prosessene," sa statsråden videre.

Det er to spor i statsrådens arbeid med tros- og livssynpolitikken. Det første ble varslet allerede i regjeringserklæringen og består i gi tros- og livssynsfeltet et nytt lovgrunnlag, som harmonerer bedre med mangfoldet. Gjennomgang av finansiering av tros- og livssynssamfunn er en del av dette. Her vil det komme det et forslag på høring i løpet av 2017.

Det andre sporet er utarbeidelse av en stortingsmelding om tros- og livssynspolitikken. Statsråden understreker at her er det ikke bare dokumentet og sluttresultatet som betyr noe, men prosessen og dialogen underveis er svært viktig.

Ønsker seg aktiv og lokal folkekirke

Statsråden understreker at det er krevende spørsmål som vil bli berørt i meldingen. "Vi må snakke om de vansekelige tingene," sier statsråden. Men hun understreker at det også vil bli nødvendig å  ta noen valg og dette kan skape konflikter. Hun understreker at regjeringen ikke har noen intensjon om å endre Grunnlovens §16. Dermed vil Den norske kirke fortsatt ha en særstilling. "Men vi må være villig til å justere styrken på majoritetsbrillene," sa statsråden.

Samtidig understreket statsråden at ikke alle dilemmaer nødvendigvis skal løses i en stortingsmelding eller i lovverk. Jeg er overbevist om at de gode løsningene ofte finnes lokalt.

Det er ikke nødvendigvis riktig med de samme løsningene på Torshov og på Stjørdal, sa kulturminister Helleland.

"Min visjon er Den norske kirke er at den forblir en folkekirke," sa kulturministeren videre. Hun mener kirken bør ta en aktiv rolle i lokalsamfunnet, uten at man tråkker på noens føtter. Den norske kirke skal være ydmyk for hva den rollen krever og legge til rette for dialog og gode møteplasser, sier statsråden videre. Kirken skal være veiviser for nye og gamle landsmenn, en levende kulturarena og relevant for folks utøvelse av sin tro.

Kutlurministerens visjon for framtidas livssynssamfunn oppsummerte hun ved å si at hun håper at vi kan slutte å snakke om oss og dem. "Norge bør være verdens beste land å være annerledes i," slo statsråden fast.

KAs høstkonferanse går mandag og tirsdag denne uken på Hotel Bristol i Oslo. Du kan lese hele programmet her.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone