KA og KS møter statssekretær om kirkebygg

Statssekretær Bård Folke Fredriksen. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet
Publisert: 29/08/2016
KA og KS har i fellesskap skrevet brev til kulturministeren om behovet for at staten kommer sterkere på banen for å bidra i vedlikeholdet av kirkebygg. Et enstemmig Stortinget har bedt regjeringen utarbeide en forsterket strategi for verneverdige kirkebygg. I morgen møter ledelsen i KS og KA statssekretær Folke Fredriksen i Kulturdepartementet for å formidle våre felles innspill til en slik strategi.

Etter at Stortinget fattet sitt vedta tok KA kontakt med KS for å etablere et samarbeid om felles innspill til regjeringens arbeid med å følge opp Stortingets vedtak. I mai sendte de to organisasjonene felles brev til kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland og ba om møte. I morgen møter så ledelsen i KS og KA statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet.

Stortingets vedtak lyder slik: «Stortinget ber regjeringen i henhold til sektorprinsippet, utarbeide en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen, fredede etterreformatoriske kirker og særlig viktige kirker fra etter 1650, kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå.
Stortinget ber regjeringen i strategiarbeidet vurdere om det bør opprettes bevaringsprogrammer etter inspirasjon fra Riksantikvarens «Stavkirkeprogram», innenfor rammen av dagens sektoransvar.»

I brevet skisseres som utgangspunkt for videre drøftinger noen forhold som bør kjennetegne et bevaringsprogram for styrket kirkevedlikehold i tråd med Stortingets vedtak.

KA har bl.a. alle kirkelige fellesråd som medlemmer og reprensterer derfor alle forvalterne av kirkebygg i Den norske kirke. KS representerer hele kommunesektoren og Kirkeloven gir kommunene ansvaret for finansiering av kirkebygg.

Det er derfor en stor styrke for kirkebyggsaken at KS og KA går til regjeringen med et felles budskap om hvordan staten bør bidra til å ta vare på de verdiene som våre vel 1600 kirkebygg representerer.

Det sier Frank Grimstad, administrerende direktør i KA.

Møtet finner sted tirsdag kl 13. Du kan lese brevet som vedlegg til denne artikkelen.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone