– Jeg liker å tenke på kirken som et positivt samlingssted.
Det sa stortingsrepresentant for Høyre, Kari-Anne Jønnes, under panelsamtalen etter at statsråd Kjersti Toppe (Sp) hadde åpnet Landskonferansen for kirkeverger.
Tema for politikersamtalen, ledet av viseadministrerende direktør Marit Brandt Lågøyr i KA, var Den norske kirke som samfunnsbyggende kraft.
Sterkt forhold til kirken
– For meg er en samfunnsbyggende kraft noe som gir mer tilbake til samfunnet enn det samfunnet investerer inn, sa Jønnes og la til:
– Noe som kan utløse noe magisk.
Hun understreket at hun selv ikke er medlem, men at hun har «et sterkt forhold» til Den norske kirke. Avslutningsvis oppfordret hun folkekirken til å ta større plass og i større grad samhandle med kommunene om å skape inkluderende møteplasser for barn og unge.
– Ekstremt fattig samfunn uten tro
Heller ikke stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er medlem av Den norske kirke. Han la vekt på at folkekirken og de andre kirkesamfunnenes samfunnsmessige betydning ofte undervurderes eller glemmes.
– Et samfunn uten kirken, uten tro, ville ha vært ekstremt fattig, sa han.
– Men det er jo betydningen for enkeltmennesket, den kraften som ligger i å tro på noe som er større enn seg selv, som er det sentrale.
Kirken som infrastruktur
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), som har tros- og livssynssamfunn i sin portefølje, pekte på kirken som samfunnsmessig infrastruktur.
– Jeg opplever at det er en tverrpolitisk enighet om at tros- og livssynssamfunn er viktig i seg selv, men også at det har en verdi utover det, sa hun.
– Ved store ulykker samles folk i kirken, uavhengig av hva slags tilknytning man har for øvrig, og det illustrerer noe av kirkens samfunnsbyggende kraft i dag, sa Toppe.
Varslet endret finansieringsmodell
I slutten av februar publiserte Vårt Land et intervju med stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) med overskriften «Varsler slanking av trosstøtte om Høyre får regjeringsmakt». Når Dnks medlemstall går nedover samtidig som andre tros- og livssynssamfunn øker sin oppslutning, øker de samlede utgiftene til offentlig tilskudd raskt.
«Støtten er ikke lenger bærekraftig», konkluderte Pettersen i intervjuet, som har satt i gang en bred debatt om finansieringen av tros- og livssynssamfunn.
– Ikke valgfritt å finansiere kirken
Representantene for KrF og Toppe slo imidlertid fast at denne debatten ikke er over.
– KrF vil være en garantist for at finansieringsmodellen skal være god, sa Kjell Ingolf Ropstad.
– Vi er opptatt av forutsigbar finansiering for tros- og livssynssamfunnene, sa Kjersti Toppe, som også pekte på hva trossamfunnsloven sier i dag:
– Jeg vil oppfordre dere til å minne kommunepolitikerne på at de har en plikt til å finansiere Den norske kirke. Det er ikke valgfritt.
Landskonferansen for kirkeverger finner sted på Lillehammer 4.-6. september. Bortimot 130 av landets kirkeverger deltar.