Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte onsdag med at Lillesands-Posten brøt god presseskikk ved publiseringen av to debattinnlegg i august i år. I innleggene ble det fremmet sterke og udokumenterte beskyldninger mot Lillesand kirkelige fellesråd som arbeidsgiver. I tillegg ble det publisert rene faktafeil om arbeidsforholdet.
«To leserinnlegg i avisen ble felt av Pressens Faglige Utvalg, fordi det kom frem sterke beskyldninger av faktisk karakter uten at den anklagede fikk mulighet for samtidig imøtegåelse. Avisen brøt også kravet om kildekritikk og opplysningskontroll», heter det i PFUs uttalelse.
Bli med på gratis webinar 14. desember: Når bør du klage til PFU?
– Kan få store konsekvenser
– Jeg er glad for at PFU igjen fastslår det som egentlig er helt innlysende, nemlig at presseetikken også gjelder på debattplass, sier kommunikasjonsdirektør i Hovedorganisasjonen KA, Trygve W. Jordheim, som skrev klagen for fellesrådet.
– Kravet til dokumentasjon og samtidig imøtegåelse, altså kontradiksjon, er helt grunnleggende i journalistikken. Derfor er det forstemmende at debattinnlegg med så åpenbare svakheter slipper gjennom. Det bør ringe en bjelle i redaksjonen når en tekst inneholder påstander om lovbrudd eller andre alvorlige forhold, påstander som kan få store konsekvenser for dem som rammes.
– Viktig for lesernes tillit
Jordheim er glad for at pressen gir kirkelig sektor spalteplass, men understreker at det må følge ressurser med slike prioriteringer, særlig i konfliktsaker der arbeidsgiver er avskåret fra å uttale seg.
– Våre medlemmer må kunne stole på at de blir behandlet i tråd med Vær varsom-plakaten. Det er også viktig for lesernes tillit til lokalavisene at det som publiseres er fakta og ikke usannheter forkledd som meningsytringer, sier han.
Les hele uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg
Også Dagen (krever innlogging) og Medier24 har omtalt fellelsen.