Nytt nettsted hjelper deg med dyrebart inventar

Kjersti Kambestad hos KA har stått for den tekniske løsningen bak den nye nettsiden for kirkeinventar. Hanne M. Kempton er en av redaktørene. Foto: KA
Publisert: 03/11/2022
Hva er viktig å tenke på ved vedlikehold av et tårnur? Hva slags skader kan et prosesjonskors få? Du finner svar på det nye nettstedet kirkeinventar.org.

KA lanserer nå et helt nytt oppslagsverk for inventar i norske kirker. Dette skjer i samarbeid med med Riksantikvaren og NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) og Norsk håndverksinstitutt. «Avdukingen» skjer på seminaret «Løfte håndverket» på Hamar fredag.

Hjelp for kirkeeiere

– Dette er oppslagsverk på nett for eiere og forvaltere av kirker. Her finner du beskrivelser av de vanligste kategoriene av inventar som finnes i kirkene våre. Du finner også informasjon om hva som er typiske skader og hva som er viktig for deg som forvalter å tenke på, samt hvilke fagkompetanser som trengs for å vurdere tilstanden, istandsette, konservere eller restaurere inventar, sier Hanne Moltubakk Kempton.

Hun er spesialrådgiver i KAs avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning, og er redaktør for nettstedet sammen med Elisabeth Andersen i NIKU. 

Finner fagkompetansen

Stoffet i oppslagsverket er utarbeidet med utgangspunkt i oversikter og fagstoff produsert i prosjektet Kirkens særskilte verdier, som ble ferdigstilt i 2021.

– Det finnes også en oversikt over hvor man kan kontakte den rette fagkompetansen. Dette kan for eksempel være storurmaker, gjørtler eller sølvsmed, fortsetter Kempton.

Du kan også lese om hvilket lovverk og ansvar som knytter seg til forvaltning av kirkeinventar, samt en samling andre relevante ressurser på området.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone