KA-prosjekt bidro til ny standard for brannsikring

Fra fullskalatestingen i Danish Fire Laboratorium. Fagdirektør Ingrid Staurheim til høyre bakerst. I forgrunnen nåværende KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs. Foto: KA
Publisert: 14/01/2021
Omfattende testing i dansk laboratorium ga kunnskap om brannsikring av voluminøse rom med høye trefasader.

I høst ble den første norske standarden for utvendig beskyttelse av bygninger mot brann lansert av Standard Norge. En viktig del av grunnlaget for utarbeidelse av en testmal i det som kalles NS 3912, ble gjort i 2018 i regi av KA med økonomisk støtte fra Knif Trygghet Forsikring og Riksantikvaren.

Da gjennomførte KA et prosjekt med såkalt fullskalatesting av kirkebrann: En sju meter høy vegg ble bygd opp i Danish Fire Laboratorium i Svendborg, og en rekke forsøk ble gjort for å studere hvordan brann utvikler seg i bygninger med stort volum og høye trefasader. I samme prosjekt ble det også testet ut forskjellige metoder for effektiv og skånsom slokking av brann og branntilløp.

– Ga mye ny og nyttig kunnskap

– KA har jobbet i mange år for å få gjennomført fullskalatestingen, og bidraget vårt til den nye standarden viser viktigheten av arbeidet. Ved hjelp av testmalen som KA har bidratt med, har bransjen nå en godkjent standard for automatiske slokkeanlegg montert på fasader, sier KAs fagdirektør Ingrid Staurheim, som var prosjektleder testingen i Danish Fire Laboratorium.

– Motivasjonen for testserien var å kompensere manglende standarder for disse utfordringene, da det er en usikkerhet rundt slokkeanleggenes effekt i store, voluminøse kirkerom og høye trefasader. Usikkerheten har gått på hvordan brann i slike kirkerom vil utvikler seg, og hvordan slokkevannet fra dyser i tak forholder seg til brannen når avstanden blir over sju meter. Testene verifiserte noen antagelser og ga mye ny og nyttig kunnskap, sier Staurheim.

Prosjektet er sammenfattet i denne rapporten.

«Beregne samlet ytelse for den utvendige brannbeskyttelsen»

Standard Norge skriver om NS 3912: «Standarden kan brukes av branningeniører som planlegger eller kontrollerer brannstrategi, og av de som detaljplanlegger eller utfører tiltak for beskyttelse av bygg utvendig. Den gir en helhetlig tilnærming når man skal beregne samlet ytelse for den utvendige brannbeskyttelsen av bygg, inklusive samvirke av bygningsdeler eller spesifikke deler.»

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone