Rettighetsforvirret? Slik gjør dere kirkemusikken digital på lovlig vis

Skjermdump fra Nærbø kyrkje (https://www.facebook.com/Jaerkatedralen)
Publisert: 09/12/2020
Bruk av andres musikk på nett er kompliserte saker. Her er vår guide i jungelen av muligheter, begrensninger og potensielle fakturaer.

Guiden til digitale musikkerettigheter ligger nå her.

Forvaltningen av musikkrettigheter og innkreving av vederlag er et felt med mange aktører og til dels uoversiktlig regelverk. Helt siden lenge før advent i fjor har KA og Kirkerådet fått et stort antall spørsmål fra menigheter som ønsker å strømme arrangementer og/eller dele små videosnutter på nett.

– Aller først: Ikke bruk andres innspillinger hvis dere ikke absolutt må. Bruk av andres innspillinger krever i prinsippet tillatelse fra og vederlag både til opphavspersonen og til den som eier innspillingen, som regel et plateselskap, men det kan også være artisten selv. Det blir fort kronglete og sannsynligvis uforholdsmessig dyrt. Vi er i dialog med Gramo (musikernes, artistenes og plateselskapenes vederlagsbyrå) for å finne en best mulig løsning på dette for fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør Trygve W. Jordheim i KA.

Han understreker også at direkteoverføring (strømming) og opptak er ikke det samme i rettighetsverdenen. Det er separate priser for strømming og opptak.

– Hvis dere vil slippe å forholde dere til rettighetsorganisasjoner og -eiere, bruk musikk som dere fremfører selv og som er skrevet av noen som har vært død i minst 70 år. Da er rettighetene «falt i det fri» og ingen kan kreve penger av dere. Det blir kanskje ikke så nyskapende, men det er i hvert fall risikofritt, sier Jordheim.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone