Kirkelederen: Olav Rune Ertzeid (60)

Olav-Rune Ertzeid har lang fartstid som prost i Nord-Norge. Foto: Privat
Publisert: 26/10/2020
Den erfarne prosten har få vanlige arbeidsdager. En bil med PC og mobil er hans kontor, og han har et hus med utsikt som kan ta pusten fra de fleste.

Hvem: Olav Rune Ertzeid, prost i Nord-Helgeland i 15 år. Har vært fungerende prost også i Sør-Helgeland de siste tre årene. Det er ni prestestillinger i prostiet i tillegg til min, i Sør-Helgeland er det sju stillingshjemler. Er også sykehusprest på Sandnessjøen sykehus i 10 prosent stilling, den eneste sykehuspresten i Helgelandssykehuset.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg har svært få «vanlige» arbeidsdager, men jeg har mange veldig interessante arbeidsdager. Det som kanskje har vært mest vanlig de siste tre årene er at jeg er på reise. De to prostiene jeg har ansvar for er geografisk lange. Jeg bor midt mellom ytterkantene og avstanden til disse ytterkantene, Bindal og Rødøy, er 160 kilometer asfalt og ferger som til sammen tar mellom 1 time og 40-50 minutter. Så et møte eller en samtale på disse stedene tar mer enn en vanlig arbeidsdag. Det er mange uker i året som jeg ikke er innom kontoret mitt i Sandnessjøen, simpelthen fordi jeg er på reise til Bindal, Sømna, Brønnøy, Vega, Vevelstad, Herøy, Dønna, Nesna, Lurøy, Træna eller Rødøy. PC, telefon og bil er mitt kontor og mine hjelpemidler. Hurtigbåter og ferger er en del av min arbeidshverdag.

Hva er den viktigste utfordringen for din virksomhet det neste året?
– Rekruttering er helt opplagt noe av det mest utfordrende. I tillegg så merker vi også langs kysten at offentlig kommunikasjon (ferger og hurtigbåter) blir mindre og mindre tilgjengelig. Noen båtruter legges ned, og rutemønstre endres, noe som også får konsekvenser for kirken og folk som bor her. Fraflytting i enkelte grender og øyer utfordrer oss som diakonal kirke.

Hva er det beste ved jobben din?
– Det beste med jobben min er det meste med jobben min. Jeg får oppleve og reise i noe av det vakreste landskapet som Vår Herre har gitt oss. Det er et utrolig privilegium! Samtidig møter jeg så mange fantastiske flotte mennesker som virkelig er glad i stedet sitt og kirken sin. Jobben min fyller meg med takknemlighet og det er jeg takknemlig for!

Hva er det vanskeligste ved å være leder?
– Det er at jeg rent faktisk ikke rekker å være nok til stede for folka mine. Det er mange oppgaver som roper etter lederen, men folka skal jo prioriteres først. Det synes jeg er krevende.

Hvordan kobler du av fra jobben?
– Jeg er glad i å gå i fjellet, fiske i havet, lage god mat og spise god mat. Og jeg bor i et fantastisk hus med en utsikt over hav, øyer og himmel som kan ta pusten fra de fleste.

Hva er ditt beste ledertips?
– Disse tre påminningspunktene har jeg hengt opp på kontoret mitt: Som leder skal jeg gi retning, rom og ros.

Møt flere kirkeledere her!

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone