Varsler forskriftsendring for å hjelpe barnehagene med pensjonsutgifter

KAs Jens Bjelland møtte statssekretær Anja Johansen (V) til debatt i Dagsnytt 18 fredag. Skjermdumper fra NRK TV
Publisert: 23/10/2020
Menighetsbarnehager fortviler over forslaget til statsbudsjettet. Fredag varslet statssekretær Anja Johansen (V) en viktig forskriftsendring da hun møtte KAs Jens Bjelland i Dagsnytt 18.

I forslaget til statsbudsjett, lagt fram 7. oktober, varsler regjeringen kutt i pensjonstilskuddet til private barnehager fra 13 til 11 prosent av driftstilskuddet. For enkeltstående barnehager fases endringen inn gradvis inn og får full effekt fra og med 2023.

Mange av de enkeltstående barnehagene, blant disse menighetsbarnehager som er medlemmer i KA, frykter å bli lagt ned eller solgt dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget.

– Nedtrappingen av pensjonstilskuddet vil kunne føre til at flere små barnehager ser seg nødt til å bli del av et større konsern, og dermed svekkes det mangfoldet som regjeringen har sagt de ønsker, uttalte direktør for sektorpolitikk og styring i KA, Øystein Dahle, da statsbudsjettet ble lagt fram.

– Skal få dekket overskytende utgifter

KA jobber derfor for å belyse hvordan pensjonskuttet vil motvirke regjeringens uttalte ambisjon om mangfold i barnehagesektoren. I et høringsnotat til Stortingets utdanningskomité peker avdelingsdirektør Øystein Dahle og seniorrådgiver Jens Bjelland på at forskriften som sier at kommunene skal dekke det overskytende dersom pensjonsutgiftene er «vesentlig høyere» enn prosenttilskuddet, praktiseres ulikt fra kommune til kommune.

Etter oppslag i Vårt Land og Dagen møtte seniorrådgiver for sektorpolitikk, Jens Bjelland, statssekretær Anja Johansen (V) til debatt i Dagsnytt 18 (se innslaget her).

Der varslet Johansen at forskriften vil bli endret.

– Vi stryker ordet «vesentlig», sånn at barnehager som har høyere faktiske pensjonsutgifter enn de får dekket gjennom pensjonspåslaget, skal få det, oppad begrenset til kommunen sine (pensjonsutgifter i kommunens egne barnehager, red.anm.), sa statssekretæren.

– Positive signaler fra regjeringen

Hun varslet også at regjeringen i løpet av de kommende to årene vil vurdere å tilpasse finansieringssystemet for å tilpasse tilskuddet til barnehagens størrelse.

– Vi regner med å ha en god dialog med sektoren også i fremtiden, avsluttet.

– Puster du lettet ut, Bjelland? Spurte programleder Espen Aas.

– Jeg tenker at det er positive signaler departementet her gir, og så er det viktig at departementet også husker på å snakke med oss som representerer de små, enkeltstående barnehagene og ikke bare de store konsernene.

Les alle KAs saker om statsbudsjettet!

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone