Video: Informasjonsmøte for alle kirkeansatte

KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs og døveprest Roar Bredvei under onsdagens Youtube-møte fra Kirkens hus. Skjermdump fra Youtube
Publisert: 01/04/2020
KA-sjef Marit Halvorsen Hougsnæs deltok onsdag i et direktesendt møte med informasjon til alle ansatte i Den norske kirke.

KAs administrerende direktør deltok i et direktesendt møte fra Kirkens hus onsdag 1. april, sammen med Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen og kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig samt Bispemøtets fungerende preses Atle Sommefeldt.

Du kan se hele møtet i videovinduet.

Her kan du lese Marit Halvorsen Hougsnæs' innlegg i videomøtet:

Vi lever i en skjelven tid, for å låne ord fra lørdagens Lindmo. Landets myndigheter har tatt i bruk sterke virkemidler for å hindre videre smitte av koronaviruset i befolkningen. Det jobbes på spreng i norsk helsevesen. Andre virksomheter stenges ned. Arbeidsledigheten er steget til det høyeste nivå siden andre verdenskrig.

I denne tiden deler Den norske kirke som arbeidsplass skjebne, både med dem som nå må stenge ned og med dem som har ansvar for å holde samfunnsviktige funksjoner i gang: Gudstjenester og sosiale sammenkomster er gått fra å være livgivende og styrkende møtesteder til å bli risikofylte og i verste fall smittebærende. De som vil kunne rammes hardest er kirkens aldrende og ofte mest trofaste medlemmer.

Kirken skal samtidig fortsatt være til stede for barn, unge, voksne og gamle. For friske, smittede og syke. Og kirkelige seremonier som dåp og bryllup skal gjennomføres, men tilpasset et mindre format. 

Arbeidet med å ta hånd om de døde og deres etterlatte skal samtidig også gå sin gang. I denne krevende situasjonen også for kirkelige arbeidsplasser, så ser vi også fra KA – som både Kirkerådet og Bispemøtet har omtalt – at det er mange tegn fra hele landet på at nye løsninger prøves ut blant mange av dere. I det som her skjer ligger kimen til mye god fornyelse som vil ha bærekraft langt ut over den pågående pandemien.

Som medlemsorganisasjon for alle arbeidsgiverne i Den norske kirke – fellesråd, menighetsråd, bispedømmeråd/Kirkeråd – har pandemien utløst et stort behov for arbeidsgiverstøtte. Det har vi forsøkt å besvare etter beste evne.

Liv og helse

Disse første ukene, har vi hatt hovedfokus på noen spesielle ting: Aller først det som handler om liv og helse. Det skal være trygt for kirkelig personell å gjøre jobben sin – og det skal være trygt for kirkens medlemmer å kontakte kirken.

Vi har hatt tett kontakt med norske helsemyndigheter for å få avklart risiko for covid-19-smitte ved utførelse av og deltakelse i kirkelig arbeid. Vi har samlet tilgjengelig kunnskap og forsøkt tilpasset den til kirkelige forhold.

De HMS-råd vi har funnet forsvarlige – knyttet til renhold av kirkebygg og orgler, oppsøkende virksomhet, soknebud, håndtering av døde, av kister, gravlegging, gjennomføring av seremonier – er fortløpende publisert på KAs nettsider og sendt ut til alle virksomheter i egne nyhetsbrev. De er skrevet først og fremst til de av dere som er ledere, men også er åpent tilgjengelige for alle dere andre.

Følges disse rådene og allminnelige helseråd gitt av myndighetene, skal arbeidet være trygt. Oppdages det nye utfordringer i ukene fremover lokalt, ta kontakt med verneombud eller tillitsvalgte, eller be sjefen om å henvende seg til oss.

Økonomiske konsekvenser

Det andre vi har vært opptatt av, er å avklare eventuelle konsekvenser for kirkens økonomi. På henvendelse bl.a fra KA har statsråd Ropstad offentlig slått fast at statens tilskudd til tros- og livssynssamfunn, inkludert Den norske kirke, ikke vil bli avkortet som følge av redusert aktivitet. Kirkerådet har garantert for det samme hva gjelder tilskuddene til undervisning og diakoni til kirken lokalt.

Statsrådens uttalelse er også et klart politisk signal til kommunene. Stortinget har også fattet anmodningsvedtak nylig som pålegger regjeringen å kompensere kommunene for inntektsbortfall og merutgifter som følge av pandemien. Et overslag av hva dette kan handle om, er for kort tid siden presentert fra KS.

Det vi vet i dag, er at en bredere vurdering av kommuneøkonomien, vil bli gjort i revidert nasjonalbudsjett. Noen milliarder ekstra ble stilt til disposisjon for kommunene allerede i går som del av krisepakken som Stortinget behandlet (31. mars).

Ved lokal omlegging til digital givertjeneste og kollekt, vil det også være grunnlag for å kunne opprettholde kirkens gaveinntekter. Det har mange av dere allerede gjort, og tips til hvordan det kan gjøres er tilgjengelig for dem som spør.

Derfor, i lys av det i dag vet, opprettholder vi de vurderingene vi ga for litt over en uke siden, at permittering som hovedregel skal være lite aktuelt i Den norske kirke.

«Vi står sammen om et felles løft»

Sist, men ikke minst: KA-sektoren inngår som integrert del av det organiserte, norske arbeidsliv. Det er en stor styrke i den situasjon vi befinner oss i nå. Et avklart avtaleverk gir trygghet som trengs spesielt mye i slike situasjoner.

«Vi står sammen om et felles løft» heter det i nylig uttalelse avgitt av KA og alle 22 arbeidstakerorganisasjoner som har medlemmer blant kirkelig personell. Gode prosesser for dialog og medvirkning mellom arbeidsgivere og tillitsvalgte i den enkelte virksomhet er særdeles viktig nå. Det kan ikke understrekes tydelig nok, særlig i lys av det omstillingsarbeid som pågår og som vil fortsette, men også i arbeidet med å få endelig på plass lokale risiko- og sårbarhetsanalyser og HMS-rutiner.

Men det omfatter tett dialog med den enkelte ansatte, særlig dersom det er aktuelt med større endringer i ansvarsområder og arbeidsoppgaver. Så er situasjonen fortsatt uoversiktlig. Det vises til forsiktig optimisme fra norske helsemyndigheter, men det vil uansett ta tid.

Min oppfordring til slutt går til lederne i begge linjer: At man der det ikke allerede er gjort, får på plass digitale, felles møteplasser og en forutsigbar, lokal møtestruktur for alle kirkestaber.

At både ledere og ansatte i stor grad nå jobber hjemmefra, alene, skjermer oss mot virus, men gjør oss også mer sårbare. For i en skjelven tid trenger vi ikke bare si at vi står sammen, vi trenger å erfare det – at vi står sammen – at vi er sammen om et felles løft.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone