Ingen endringer i momsreglene for fellesråd og menighetsråd

Foto: nrkbeta/CC BY-SA 2.0
Publisert: 23/01/2020
Ny forskrift om momskompensasjon rammer «organisasjoner som direkte eller indirekte er tilknyttet» Den norske kirke. Spesialrådgiver Trygve Nedland forklarer hva dette betyr.

Vårt Land skrev denne uka om en «momsfelle» som har foreløpig har kostet Sjømannskirken 5 millioner kroner i tapt kompensasjon for innbetalt merverdiavgift (momskompensasjon) for 2019.

«I oktober 2018 vart ny forskrift for momskompensasjon til frivillige organisasjonar vedtatt av Kulturdepartementet. I den er det lista opp fleire organisasjonar og verksemder som ikkje oppfyller vilkåra for kompensasjon. Blant dei er Den norske kyrkja, sidan dei får dekka sine kostnadar gjennom tilskot frå staten», skriver avisen.

Lotteritilsynets foreløpige tolkning er at Sjømannskirken er så tett knyttet til Den norske kirke at organisasjonen ikke kan få momskompensasjon etter den nye forskriften. Avdelingsdirektør i KA, Øystein Dahle, er intervjuet i artikkelen. Han har fulgt saken en stund og gir uttrykk for bekymring:

– Problemet er at den nye forskrifta seier at organisasjonar som er knytt til kyrkja heller ikkje får momskompensasjon. Og er det noko som pregar Den norske kyrkja, så er det tett samarbeid med frivillige organisasjonar, sier han til avisen.

Oppslaget har ført til en viss bekymring hos noen av KAs medlemmer, og for organisasjoner med tilknytning til Den norske kirke er situasjonen uavklart. For menighetsråd og kirkelige fellesråd er det derimot ingen grunn til uro.

Spesialrådgiver Trygve Nedland går her gjennom hvilke regler som gjelder på området:

Merverdiavgiftsloven – Avgiftspliktig omsetning

Aktuell lov: Merverdiavgiftsloven

Alle som driver næringsvirksomhet/økonomisk aktivitet må ta stilling til om omsetning er avgiftspliktig, og eventuelt beregne utgående merverdiavgift (alminnelig sats 25%) ved fakturering, og har til gjengjeld fradrag for dette på utgifter man har til virksomheten, etter nærmere regler fastsatt i mva-loven.

Det finnes imidlertid en rekke unntaksbestemmelser i mva-loven, og mange av disse unntaksbestemmelser medfører at offentlige virksomheter og frivillige virksomheter ikke, eller kun i begrenset omfang, kommer inn under mva-lovens bestemmelser, og vil følgelig helt eller delvis være avskåret fra fradrag for mva etter mva-lovens bestemmelser.

Det har derfor blitt etablert to ulike ordninger som skal kompensere for at disse virksomheter ikke har mva-fradrag etter mva-loven:

Momskompensasjon for kommuner mv.

Aktuell lov: Merverdiavgiftskompensasjonsloven

Denne ordningen er opprettet for offentlige virksomheter i 2003, og både kirkelig fellesråd og menighetsråd i Den norske kirke er omfattet av ordningen. Formålet med loven er å motvirke konkurransevridninger som følge av merverdiavgiftssystemet.

Virksomheter som er omfattet av ordningen får kompensasjon for faktisk betalt mva basert på innrapportert krav til Skatteetaten gjennom Altinn. Ordningen er generell og omfatter både drift og investering, men på lik linje med mva-loven så finnes det også her begrensninger og unntak (lovens § 4).

Momskompensasjon for frivillige organisasjoner

Aktuell lov: Forskrift om mvakompensasjon for frivillige organisasjoner

Denne ordningen har eksistert siden 2009 og administreres av Kulturdepartementet v/ Lotteritilsynet. Ordningen skal kompensere for kostnader som frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester.

Kulturdepartementet fastsetter forskrift, sist revidert i 2018 med virkning fra 2019. § 3 i forskriften omtaler vilkår for å bli omfattet av ordningen, og et sentralt krav er registrering i Frivillighetsregisteret.

Kompensasjon etter denne ordningen kan skje på to måter. Forenklet modell (§7) hvor man får kompensert et stipulert mva-beløp basert på virksomhetens samlede rapporterte driftsutgifter (med noen korreksjoner), eller dokumentert modell (§8), hvor kompensasjon skjer på grunnlag av den faktisk rapporterte mva.

Forskriften angir en rekke begrensninger og avgrensninger, blant annet at ny-, på- og ombyggingskostnader for bygg, anlegg eller annen fast eiendom ikke er omfattet.

Ordningen er dessuten avhengig av Stortingets bevilgning over statsbudsjettet. Dersom bevilgningen ikke rekker til full kompensasjon, skjer det en prosentvis avkortning for alle innvilgede søknader. Det ble i 2019 utbetalt 1.608 millioner kroner til frivillige organisasjoner, etter at det hadde skjedd en avkortning på 18 prosent.

Moms for rettssubjektet Den norske kirke

Ved etablering av rettssubjektet Den norske kirke (Kirkerådet og bispedømmene), ble det ikke fastsatt særskilte bestemmelser om momskompensasjon, og rettssubjektet Dnk omfattes heller ikke av de to ordninger som er omtalt foran. Rettssubjektet er imidlertid omfattet av mva-lovens bestemmelser, og vil ha mva-fradrag i den grad det drives avgiftspliktig omsetning.

Det vesentligste av utgifter i rettssubjektet Dnk er knyttet til ikke-avgiftspliktig omsetning, og utgangspunktet er derfor at det ikke er noen momskompensasjon ved anskaffelse av varer og tjenester.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone