Slik kan dere overføre gudstjenesten på nett

KA og Kirkerådet har utarbeidet retningslinjer for strømming av gudstjenester. Foto: Kirkerådet
Publisert: 21/11/2019
Mange menigheter vil strømme gudstjenester direkte til institusjoner og på nettside/Facebook. Nye retningslinjer svarer på spørsmål om blant annet personvern og musikkrettigheter.

Både Kirkerådet og KA får med ujevne mellomrom spørsmål om hva man må huske på ved strømming av gudstjenester.

– Vi har merket en stigende interesse for dette de senere årene. De fleste spør fordi de ønsker å overføre gudstjenesten til en institusjon i soknet, men det hender også at noen vil sende åpent på Facebook eller egen nettside, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig.

– Strømming av gudstjenester kan være et fint tiltak for å styrke kirkens tilstedeværelse i digitale kanaler. Vi heier på alle som prøver ut nye metoder for å nå ut til medlemmene, sier hun.

Kirken er et offentlig sted

KA og Kirkerådet har sammen utarbeidet anbefalte retningslinjer for strømming av gudstjenester. Retningslinjene er delt inn i fire avsnitt, der det første gir råd om hvordan man kan balansere prinsippet om kirken som et offentlig sted, med grunnleggende personvern: «En gudstjeneste er i utgangspunktet en offentlig handling der tilstedeværende må være innforstått med at filming kan forekomme», heter i første punkt.

– Mange er usikre på hvilke regler som gjelder for bilder av barn. I prinsippet er det ikke annerledes enn for voksne, men vi oppfordrer til å unngå nærbilder av barn, både i forbindelse med dåp, fremføringer og utdeling av fireårsbøker, sier kommunikasjonssjef i KA, Trygve W. Jordheim.

– Det er selvfølgelig også viktig å gi god informasjon i forkant av gudstjenesten, slik at man minimerer risikoen for at noen får en dårlig opplevelse, legger han til.

Må meldes inn til Tono

Staten betaler Tono, som forvalter opphavsrettigheter på vegne av rettighetshavere i musikkverk, en årlig sum som gir rett til fri bruk av musikk i gudstjenester. Avtalen omfatter imidlertid ikke overføring/strømming.

KA har nå fått på plass en ordning der gudstjenester som skal strømmes meldes inn enkeltvis til Tono og faktureres med 300 kroner. Det er da en forutsetning at sendingen er «samtidig og uendret», altså at opptaket ikke lagres.

Se de anbefalte retningslinjene for strømming her

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone