Slik unngår du dyre bildetabber

17. mai 2017: Eksempel på et bilde som er lagt ut på Flickr til fri bruk på visse betingelser. Foto: Stortinget/Flickr/Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic
Publisert: 08/05/2019
Les hvorfor kommunikasjonssjef Trygve W. Jordheim mener 17. mai er en god anledning til å minne om at du ikke bare kan «finne et bilde på nettet».
Slik unngår du dyre bildetabberKommunikasjonssjef Trygve W. Jordheim.

17. mai 2014: Loddefjord idrettslag vil gratulere medlemmene med dagen. «Det letes frem et fint bilde på nett med flagget på, og det legges ut hilsen», ifølge Bergens Tidende, som skrev om baksmellen som kom nesten to år senere. Da fikk klubben nemlig en regning på 5.000 kroner fra kvinnen som eide bildet.

En fortvilt klubbformann opplevde kravet som urimelig.

– Den som jobbet med å legge det ut har nok ikke vært forsiktig nok, det må vi jo i ettertid bare erkjenne. Men det sto ikke noe fotograf på bildet da det ble funnet, det ble handlet i god tro, uttalte han samtidig som han erkjente at idrettslaget var nødt til å betale.

Også en menighet i Den norske kirke brukte flaggbildet i god tro og fikk regning fra fotografen.

– Dette må vi klare å unngå

– Alle bilder, også de som er publisert på internett, er beskyttet av opphavsrett. Det er ikke bare å forsyne seg, og det hjelper ikke å handle i god tro. Ansvaret for å følge reglene ligger på den som publiserer, fastslår kommunikasjonssjef i KA, Trygve W. Jordheim.

Episoden fra Bergen viser hvor sure konsekvenser slurv kan få. Det finnes dessverre mange eksempler på virksomheter, både offentlige og private, som har måttet punge ut. Har man først brukt annen persons bilde uten tillatelse, må man regne med at tusenlappene flyr, understreker Jordheim.

Han kjenner til flere eksempler på menigheter som har fått en uventet og uvelkommen faktura etter uautorisert bruk av bilder som ble funnet på nettet.

– Sånne utlegg må vi klare å unngå, slik at pengene kan brukes på det vi hadde tenkt å bruke dem på, mener Jordheim.

Enkelt å minimere risikoen

Faren for å bli oppdaget er størst dersom man publiserer andres bilder på egen hjemmeside eller sosiale medier, men loven gjelder også i menighetsblader, gudstjenesteprogram og andre trykksaker. Det som vises på vegg eller lerret i en gudstjeneste omfattes også av reglene.

Heldigvis er det ganske enkelt å gjøre dette på en måte som gjør risikoen for å gå i baret så liten som mulig.

  • Regel 1: Ikke bruk Google bildesøk i jakten på det rette bildet. Du vet aldri hva du egentlig finner der. Du risikerer for eksempel å finne bilder som ikke er merket med opphavsrett/betingelser, men som opprinnelig er hentet (stjålet) fra en side med der disse er tydelig merket. Ved ikke å starte i Google unngår du å gjøre andres slurv til ditt eget.
  • Regel 2: Bruk bildedatabaser der rettighetene er tydelig avklart og merket. Noen bildedatabaser (som Unsplash og Pexels) har kun bilder som er til fri bruk, mens andre (som Flickr og Wikimedia Commons) har ulike lisenser (se oversikt og linker nederst på denne siden). Sett deg alltid godt inn i betingelsene for det bildet du ønsker å bruke. På Flickr og Wikimedia Commons er det for eksempel ganske vanlig å kreve kreditering (angivelse av fotografen) ved gratis bruk av bilder.
  • Regel 3: Angi hvor bildet er hentet fra (såkalt fotobyline). Noen delingslisenser stiller dette som betingelse for gratis bruk, men det er uansett ryddig å oppgi fotograf/kilde.

– Det er også fint å bruke egne bilder. Det eneste som er viktig er at rettighetene er avklart – og selvfølgelig at bildet er bra, sier Trygve W. Jordheim.

– Så til dere som skal ha gudstjeneste på 17. mai: Ikke finn et tilfeldig norsk flagg på nettet og sett det på forsiden av programmet. Ta heller et bilde selv eller finn et gratisbilde på Flickr. Lykke til!

 

Noen nyttige bildedatabaser:

 

design.kirken.no: Dette er Kirkerådets bildebase, som er tilgjengelig for alle ansatte og frivillige i Den norske kirke.

Flickr: Sannsynligvis verdens største bildedatabase. Hvis du vil slippe å se bilder med «All rights reserved» i søkeresultat, velger «All creative commons» borte til venstre. Lisens (bruksbetingelser) finner du til høyre under bildet når du har klikket deg inn på det.

Wikimedia Commons: Fungerer på samme måte som Flickr, men ingen av bildene er delt under «All rights reserved».

UnsplashPexels, Pikwizard og PixabayHer er alle bilder til fri bruk, og det kreves ikke at du oppgir kilde.

Ta gjerne kontakt med kommunikasjonssjef Trygve W. Jordheim på e-post eller telefon 970 71 856 dersom du har spørsmål.

(Teksten er oppdatert i mai 2023 med link til design.kirken.no)

Del i sosiale medier:
Relaterte artikler
Powered by Cornerstone