Kronikk: «'Tomme' kirker har også verdi»

Randi Moskvil Letmolie, avdelingsdirektør i KA. Foto: KA
Publisert: 13/11/2018
Mellom 150 og 175 av kirkene våre blir nesten aldri brukt. Likevel er det sjelden aktuelt for menighetsråd og fellesråd å foreslå å ta dem ut av bruk. Det sier mye om hvor viktig kirkebygget er for folk og lokalsamfunn, skriver avdelingsdirektør Randi Moskvil Letmolie.

Om lag 1 av 10 norske kirker brukes sjeldnere enn én gang i måneden, ifølge en undersøkelse KA har gjennomført i høst. I en kronikk i Vårt Land skriver avdelingsdirektør Randi Moskvil Letmolie at tallet sier noe om hvor viktige kirkebyggene er, men at kirken samtidig må la seg utfordre av tallene.

«Når bruken av kirken er liten, bør vi spørre oss om vi kan bruke den mer og – i tilfelle – finnes det flere måter å bruke den på? Nå har det akkurat vært Allehelgensdag. Kunne kirken vært åpen for publikum og sørgende også der det ikke var gudstjeneste den dagen?

Veldig mange kirker er kulturhistoriske og arkitektoniske skatter og av interesse for mange både nasjonalt og internasjonalt. I denne sammenhengen utfordres vi ofte på tilgjengeligheten. Mange har løst dette på en god måte, mens andre leter etter gode løsninger.

Nå som vi vet mer om hva som kjennetegner kirker med lav bruk, er det også enklere å målrette tiltak for å møte utfordringen. Ballen ligger hos fellesråd, menighetsråd og lokalsamfunn over hele landet, der folk er glad i kirken sin og ønsker å bevare den. Et godt utgangspunkt er at bruk er det beste vern, også for kirkebygg.»

Les hele kronikken på verdidebatt.no.

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone