Tar troen helt ned på kirkegulvet

Trosopplæringsprisen 2018 gikk til «Kirkeskipet» i Lademoen menighet. Foto: Øyvind Ganesh
Publisert: 17/10/2018
«Kirkeskipet» i Lademoen er tildelt Trosopplæringsprisen 2018. «Barna får møte kirken på sine egne premisser. Det gis rom for deres erfaringer og barna får utvikle sine egne rituelle trosuttrykk», skriver juryen.

Under Trosopplæringskonferansen på Gardermoen 17. oktober ble «Kirkeskipet» i Lademoen menighet i Trondheim tildelt Trosopplæringsprisen 2018. Kirkeskipet er en gudstjeneste på de minste barnas premisser (0-3 år). Alt foregår nede på gulvet i kirken, og de voksne trer tilbake for å gi barna mulighet til å utforske kirkerommet sammen med andre barn.

– Tar barns spiritualitet på alvor

«Trosopplæringsprisen 2018 går til et arbeid som tar på alvor barn som troende spirituelle mennesker. Menigheten har vært villig til å endre sin tenkning og sine arbeidsmåter. Med åpent sinn er de gått inn i en prosess med faglig tyngde, tverrfaglig kompetanse og samarbeid med barnehager for å utforske de minste barnas møte med det hellige og det alminnelige og deres opplevelser i kirkerommet», heter det i juryens begrunnelse.

«De har utviklet en gudstjeneste som ønsker å ta barns rett til medvirkning og barns spiritualitet på alvor. Barna får møte kirken på sine egne premisser. Det gis rom for deres erfaringer og barna får utvikle sine egne rituelle trosuttrykk. Menigheten har funnet en form for en gudstjenestefeiring hvor barna får utrykke seg selv, tro, tvil og tilbedelse. Kirkeskipet har endret menighetens oppfatning om hva en gudstjeneste er og er en sentral del av en helhetlig tenkning i Lademoen menighet.»

– Det vanskeligste er å sitte ned

Juryen har bestått av representanter fra KA, Kirkerådet og IKO. Prisen, som hvert år deles ut til en organisasjon eller gruppe som på en særlig måte har fremmet trosopplæring og kirkelig undervisning, består av 50.000 kroner og et kunstverk.

Ragnhild Steinholt fra Lademoen menighet takket barna, men også staben og de frivillige medarbeiderne da hun tok imot prisen foran 1.400 deltakere på Trosopplæringskonferansen.

– Alle er med på å sikre kirkerommene slik at de er trygge for de små. Det å gi de aller minste muligheten til å gjøre gudstjeneste, det er vår misjon. Og det vanskeligste er å få de voksne til å sitte ned, være stille og holde fingrene fra fatet, sa hun fra scenen i The Qube på Gardermoen.

Tre finalekandidater

De to andre nominerte til prisen var King Kids i Kongsvinger og Lys våken Pluss i Nordstrand og Ljan. Les mer alle de tre finalistene her.

LES MER: «Stadig bedre» på stormønstring for trosopplærere

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone