Advarer mot fakturaer fra safarijobb.com

Karmøy kirkelige fellesråd fikk tilsendt denne fakturaen på 9.990 kroner. Foto: KA
Publisert: 27/08/2018
Karmøy kirkelige fellesråd fikk tilsendt faktura på 9.990 kroner for stillingsannonse som ikke eksisterte og som de ikke hadde bestilt. KA ber medlemmene være oppmerksomme på svindelforsøk.

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter går nå ut og advarer mot fakturaer for stillingsannonser på safarijobb.com. Fakturaene kommer fra PR Marketing KB og har bokstavene PR inne i en sirkel som et visuelt element.

– Vi har vært borti mange forsøk på fakturasvindel opp gjennom årene, men denne aktøren var ukjent for oss, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør i KAs arbeidsgiveravdeling.

Høysesong for kataloghaier

– Som alltid er vårt råd å sjekke alle tilsendte fakturaer nøye. Produkter som dere ikke har bestilt, skal dere heller ikke betale for. Hvis dere er uheldige og blir forledet til å takke ja til et produkt eller en tjeneste som dere ikke ønsker, må dere avvise det økonomiske kravet og melde saken til politiet. Det kan for eksempel være hvis selgeren har gitt inntrykk av å ville ha en bekreftelse på en allerede inngått avtale, mens det i realiteten ikke har vært noe kundeforhold fra før, sier Tenfjord og viser til paragraf 30 i «Lov om avslutning av avtaler, om fuldmagt og om ugyldige viljeserklæringer».

De som driver med såkalt fakturasvindel, omtales gjerne som kataloghaier, fordi produktet deres ofte er en katalogoppføring på et eller annet nettsted. Metoden deres er å sende ut fakturaer på noe som ikke er bestilt. Det har vært en tendens til at slike fakturaer – som teknisk sett er tilbud om et eller annet «produkt», men altså utformet på en måte som gjør at den lett kan gå til betaling i en travel kontorhverdag – kommer hyppigere i juli, når nøkkelpersoner er på ferie og kontrollrutinene kanskje ikke like gode som de burde være.

Trosopplærer i 50 prosent stilling

Det var rådgiver Øyvind S. Larsen i Karmøy kirkelige fellesråd som nylig ble oppmerksom på en faktura fra PR Marketing KB, der «Annonsplats på SafariJobb.com under kategorin lediga jobb» var priset til 9.990 kroner. Under var det spesifisert at fakturaen gjaldt trosopplærer i 50 prosent fast stilling, en stilling som nylig var lyst ut via fellesrådets nettside og på nav.no.

Larsen fant raskt ut av verken hjemmesiden safarijobb.com eller den oppgitte e-postadressen virket. Dessuten var det oppgitt et ikke-eksisterende, svensk organisasjonsnummer.

Mens kataloghaiene tradisjonelt har hatt et produkt å vise til i form av en nettside, skiller denne saken seg ut ved at siden safarijobb.com ikke eksisterer. Derimot finnes det noe som heter jobbsafari.no og jobbsafari.se. Disse sidene henter stillingsannonser fra diverse nettsider og legger dem ut gratis hos seg.

LES OGSÅ: Kataloghaiene prøver seg igjen

Stadig nye aktører

En Facebook-oppdatering fra jobbsafari.no 24. juli tyder på at de opplever at safarijobb.com bruker deres merkevare i sine forsøk på å få norske virksomheter til å betale for ikke-eksisterende stillingsannonser:

«Vær oppmerksom på at i sommer har mange falske fakturaer blitt sendt til offentlige myndigheter og bedrifter i Norge og mulig også i andre land. Disse fakturaene hevder å være om jobbposteringer på noe som heter safarijobb.com. Disse fakturaene er falske! De har ingenting å gjøre med Jobbsafari i alle fall, og de burde ikke bli betalt», heter det i statusoppdateringen.

– Vi antar at det også er andre aktører som har vært og er frempå i sommer – det kommer stadig nye på dette markedet. Vi oppfordrer derfor medlemmene til å være generelt observante på fakturaer fra alle ulike typer oppslagstjenester. Aktørene blir stadig sleipere – i dette tilfellet var fakturaen også knyttet til en eksisterende stillingsutlysning. Dersom du er i tvil eller mener deg lurt, ta gjerne kontakt med KA for rådgivning om videre fremgangsmåte, avslutter Tenfjord.

Interessert i arbeidsliv, kirkepolitikk og andre KA-fagområder? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone